Olasz Texas: A régió lakói ingyen kapnak gázt

2022. augusztus 26.

print Hetedhétország.hu

Olasz Texas: A régió lakói ingyen kapnak gázt

A legtöbb európaitól eltérően Basilicata lakói idén télen nem aggódnak a gázárak miatt.





A Basilicatában élő háztartásoknak továbbra is fizetniük kell a szállítási és szolgáltatási díjakat, de egyébként a gázárak miatt nem kell aggódniuk ezen a télen sem - írja a themayor.eu.

Októbertől az olasz Basilicata régióban élő háztartási gázfogyasztók nem fizetnek majd az elfogyasztott gázért.

Valójában lehet, hogy a következő hét télen (2029-ig) sem kell aggódniuk a gázárak miatt, miután a regionális kormány megállapodást kötött a három nagy, helyben működő szénhidrogéntársasággal (Eni, Total és Shell). Ezek a cégek ingyenes földgázt biztosítanak környezetvédelmi kompenzációként azért, hogy ott dolgozhassanak.

Az Olaszország mélyen déli részén fekvő Basilicata nagyrészt vidéki és ritkán lakott régió. Ugyanakkor ez az ország legnagyobb olaj- és metángázforrása is, amiért az "olasz Texas" becenevet kapta.

A régió kormányzója, Vito Bardi megállapodást kötött az energetikai vállalatokkal, hogy egyfajta környezetvédelmi adóként évente mintegy 200 millió köbméter gázt biztosítanak a tevékenységükért.

A kedvezmény csak a lakossági felhasználókra vonatkozik, a vállalatokra nem.

A fogyasztás lesz ingyenes, és nem a szolgáltatási és karbantartási díjak, amelyeket szintén tartalmaz a közüzemi számla. A hatóságok mindazonáltal rámutatnak, hogy a kedvezményezettek teljes energiaszámlája a felére csökken.

Ennek a mechanizmusnak köszönhetően a basilicatai gázfogyasztók védve maradnak az összes energiaár-emeléstől, amely a tervek szerint az elkövetkező hónapokban Olaszország és Európa többi részét is érinti.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play