Athén télen nem kapcsolja le az utcai lámpákat - ez az oka

2022. szeptember 7.

print Hetedhétország.hu

Athén télen nem kapcsolja le az utcai lámpákat - ez az oka

A világítás nem luxus, hanem biztonsági kérdés.

Szeptember beköszöntével egyre több város hirdet takarékossági programokat, amelyek segítenek a téli fűtési energia megtakarításában. Ezek közül sok a műemlékek és történelmi épületek, az utcai világítás, valamint az önkormányzati épületek termosztátjának leállításával kapcsolatos.

Athén esetében azonban Kostas Bakoyannis polgármester bejelentette, hogy a város nem kapcsolja ki az utcai világítást a városrészekben. Az ANT1 televíziós csatornának adott interjú szerint Bakoyannis azt mondta, hogy

a világítás bekapcsolva tartása nem luxus, hanem biztonsági kérdés, és ez egy olyan terület, ahol Athén nem engedheti meg magának a kompromisszumot.

Emellett hangsúlyozta, hogy a görög főváros nem fogja emelni a kommunális adókat, mert a polgárokat már így is túlterhelte a megélhetési válság.

Azzal folytatta, hogy a városi hatóságok számára most az a kihívás, hogy kevesebb forrásból továbbra is a megszokott szolgáltatásokat nyújtsák, miközben fenntartják a pénzügyi egyensúlyt. Bakoyannis polgármester szerint a jelenlegi helyzet nem "alibi" a város rossz gazdálkodására.

A terv egyik fő eleme egy olyan önkormányzati projekt, amelynek keretében 42 000 LED-es lámpát telepítenek, és ezzel számos meglévő közvilágítási lámpát cserélnek le a városban. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon fontos elem, mivel elsősorban az utcai világítás költségei csökkennek.

Mostantól az önkormányzat szabadon dönthet arról, hogy például egy téren vagy egy úton több vagy kevesebb fény legyen.

Az önkormányzat továbbá bevezette a termosztátprogramot, amely Görögországban nemzeti intézkedés, és amelynek célja, hogy 15-20%-kal csökkentse a fogyasztást. A termosztátprogram keretében a légkondicionálókat és a fűtőberendezéseket állandó hőmérsékletre kell állítani.

Nyáron 26 fok, télen 19 fok a hőmérséklet. Ezenkívül a fűtést ki kell kapcsolni, amikor az adott munkahelyen nincsenek dolgozók. Hasonlóképpen, az elektronikus eszközöket is kikapcsolják, amikor nincsenek használatban.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play