250 kirándulóhely: de melyik a legizgalmasabb látnivaló Észak-Magyarországon?

2023. november 3.

print MTI/Hetedhétország.hu

250 kirándulóhely: de melyik a legizgalmasabb látnivaló Észak-Magyarországon?

A kisvasutak évente kirándulók százezreit szállítják a Bükk, illetve a Zemplén erdeibe.





Tavaly az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. lillafüredi Zsófia-kilátója és turisztikai létesítménye nyerte el az Év Kilátója és az Év Turistaháza címet is. Országos szinten is közismertek és rendkívül népszerűek az erdőgazdaság által működtetett Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasutak. 

A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park egyaránt különböző fokú védettség alatt álló területein jött létre. Ezen kívül a Zempléni- és a Lázbérci Tájvédelmi Körzet, valamint négy természetvédelmi terület található itt. 

Az erdőgazdaság változatos, hegy-, domb-, és síkvidéket egyaránt magába foglaló földrajzi tájakon, rendkívül sokszínű geológiai- és talajviszonyok mellett dolgozik. Működési területén található a Tisza folyó észak-magyarországi vízgyűjtő területe, a Sajó, a Bódva, a Hernád és a Bodrog magyarországi szakasza. Hegyvidéki területei a Bükk és a Zemplén hegységben, valamint az Aggtelek-Rudabányai hegyvidéken vannak.

Az állami erdőgazdaság tanösvényekkel, sétautakkal, turistaszállókkal, kilátókkal együtt több mint 250 kirándulóhelyet üzemeltet. A 18 történelmi emlékhely mellett egy erdészeti, vadászati és természetvédelmi gyűjteményt, illetve Lillafüreden ökoturisztikai központot tart fenn.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvénye a Mély-völgyi viadukton, Alsóhámor közelében a havas Bükkben 2021. december 26-án.
MTI/Máthé Zoltán

A Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasutak évente kirándulók százezreit szállítják a Bükk, illetve a Zemplén erdeibe. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonala tizennégy kilométer hosszú. Miskolc és Garadna között a Szinva- és a Garadna-patakok völgyében közlekedve, számos érdekes látnivalót kínál az utazóknak.

Kihagyhatatlan célpont Lillafüreden a Palotaszálló, a Hámori-tó, illetve a tavaly újjáépített Zsófia-kilátó, amely elnyerte az év kilátója címet.

A tíz kilométer hosszú nyomvonallal rendelkező Pálházi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legrégebbi ilyen jellegű létesítménye. Pálházától Rostallóig közlekedik a Kemencepataki-völgyben, útja során a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részeit érinti. A társaságnál azt vallják, hogy az erdész hivatás gyakorlásának szerves része az ifjúság nevelése, a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében három erdészeti erdei iskolát működtetnek. A Bagoly-Vár Fónagyságon, a Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház pedig a Bükk keleti kapujában várja a fiatalokat. Mindenütt természetes környezetben, a szabadban zajló foglalkozásokat szorgalmazva biztosítanak lehetőséget a gyermekek számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és a természetvédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítására.

(Címlapfotó: Őszi színekben pompázó fák, a Hámori-tó és a Palotaszálló Lillafüreden. MTI/Vajda János)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play