Túratippek hétvégére: 6 izgalmas hazai szurdokvölgy

2022. április 30.

print Hetedhétország.hu

Túratippek hétvégére: 6 izgalmas hazai szurdokvölgy

Magyarország számos természeti kincset rejteget, amik csak arra várnak, hogy felfedezzük őket.

Lassan érkezett, de végre országszerte beköszöntött a tavasz. Az éledező természet egyre több színnel hirdeti eljövetelét. Aranyszínbe öltöztek a mezők, virágba borultak a fák. A túrázók rendre járják az erdőket természeti kincsek után kutatva. Ha hétvégén elbűvölő látnivalóra vágyunk, akkor érdemes bebarangolni az állami erdőgazdaságok által kezelt területeken található szurdokokat.

Cuha-szurdok völgyhídja (c) MTI/Máthé Zoltán

Cuha-szurdok

A Bakonyerdő Zrt. területén, Bakonyszentlászlónál található a Cuha-szurdok, amelyet a Cuha-patak mentén közlekedő millenniumi vasútra szállva is bebarangolhatunk. A szurdok egyik legromantikusabb szakaszán magasodik a vasút lenyűgöző völgyhídja, a végén árnyas lombsátor alatt találjuk a Kőpince-forrást, amelynek hűs, kristálytiszta vize kiváló szomjoltó lehet a túra során. 

Az itt található Alsó-Cuha-szurdok jóval rövidebb ugyan „testvérénél”, de két felfedezésre váró barlangja, és a helyenként merész vezetésű ösvénye miatt érdemes ezt a 7 km-es utat megtenni. 

Csörgő-szurdok

Az ország másik felén, Mátraszentimrén egy rövidebb, de annál izgalmasabb útvonalra hívnánk fel a természetjárók figyelmét. A Csörgő-szurdok hazánk egyik legvadregényesebb hasadéka, ahol a több méteres andezitfal között lehet megcsodálni a víz felszínformáló erejét. 

Az Egererdő Zrt. kezelésében lévő területen a Felső-Mátra irányából a piros sáv jelzésen haladva járhatjuk be a páratlan szépségű völgyet. 

Csondró-völgy

Hatalmas, mohás sziklák, kristálytiszta patak, vadregényes erdő: ez a látvány fogadja a turistát a Csondró-völgybe érkezve. Az Északerdő Zrt.-hez tartozó Mályinka településnél található Cakó-kőnél kezdődő, meredek sziklafalakkal határolt szurdokvölgy egyedi látnivalót tartogat a felfedezőkedvű látogatóknak.

A terep nehezen járható, így érdemes lélekben is felkészülni. A túra során a Kemesnye-völgy torkolatánál, az Ámor-forrás mellett viszont egy ikonikus nomád barlangszálláshelyet, a Jókai-barlangot is meg lehet csodálni.

Lösz-szurdik 

Szekszárd nemcsak a borairól és kulturális életéről híres, hanem a természeti adottságairól, köztük a Lösz-szurdik nevet viselő völgyről is, amelyet több tanösvényen is bejárhatunk. A Gyulaj Zrt. területéhez tartozó, mintegy tizenegy állomásból álló útvonalakat a belvárosból indulva érhetjük el. Az utakat kísérő löszfalak régi költőhelyei a fokozottan védett gyurgyalagnak.

A híres Csontos-szurdik pedig – amint a neve utal rá – avar régészeti lelőhely, hiszen a löszmélyút falában ma is állati és emberi csontok találhatók.

Páris-patak szurdokvölgye

Az Ipolyerdő kezelésében lévő, Nógrádszakál községtől északra, a település határától egy kilométernyire található a Páris-patak szurdokvölgye, amelyet Palóc Grand Canyon-nak is szoktak hívni. 

Pár évvel ezelőtt egyébként itt lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, amelyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak. 

Holdvilág-árok

Az ország egyik leglátogatottabb szurdokaként emlegetik a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő, Pomázhoz közel eső Holdvilág-árkot. Ősi, kultikus helyként is számon tartják a területet, hiszen hallhatunk legendát arról, hogy itt állt egykor Attila városa, de arról is, hogy Árpád fejedelmet itt temették el.

A szurdok nemcsak a természeti szépségek miatt ide érkező túrázók, hanem a feltárásán munkálkodó régészek körében is népszerűségnek örvend.

Fontos, hogy megfelelő lábbelit, bokát tartó, csúszásmentes talppal felszerelt túrbakancsot mindenképpen vegyünk fel, mielőtt nekivágunk a völgyszoros bejárásának.

(Címlapfotó: Páris-patak völgye (c) wikipedia/Takk)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play