A turisták már nagyon várják, talán jövőre megnyílik a fáraók múzeuma Egyiptomban

2023. november 14.

print Hetedhétország.hu

A turisták már nagyon várják, talán jövőre megnyílik a fáraók múzeuma Egyiptomban

50 ezer műtárgy nyújt majd betekintést a látogatóknak a fáraók korába és az ókori egyiptomi kultúrába.





Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem nyílik meg idén az új Nagy Egyiptomi Múzeum Gíza városában - tudta meg a TRAVELBOOK Ahmed Issa egyiptomi turisztikai minisztertől. A teljes gyűjteményt legkorábban 2024-ben vehetik majd birtokba a látogatók. A múzeumba (GEM) azonban már most is be lehet pillantani - de csak egy kis részébe.

Az egyiptomi régiségek rajongói már nagyon várják az egyiptomi főváros, Kairó melletti Gízában található Nagy Egyiptomi Múzeum megnyitását, amelyet eredetileg 2020-ra hirdettek meg. Most azonban egy kicsit tovább kell várniuk. "A nagy megnyitóra valószínűleg jövő év február és május között kerül sor" - mondta Ahmed Issa egyiptomi idegenforgalmi miniszter. "De remélem, hogy még 2023 vége előtt próbaképpen fogadhatjuk az első vendégeket".

Az új egyiptomi múzeum építése a világhírű gízai piramisok és a Szfinx közelében még 2002-ben kezdődött. 50 ezer műtárgy összesen mintegy 40 ezer négyzetméteres kiállítási területen nyújt majd betekintést a látogatóknak a fáraók korába és az ókori egyiptomi kultúrába.

A jövőbeni látogatók számára valószínűleg a Tutanhamon király sírjából származó kincs lesz a csúcspont, amely először lesz látható teljes egészében, több mint 5000 leletből. A sírból származó leletek közül eddig csak 1800 volt látható a kairói Egyiptomi Múzeumban.

A látogatóknak azonban, akik teljes egészében szeretnék megcsodálni a kincset, most legalább a jövő év tavaszáig várniuk kell. A múzeum egy részét azonban már 2023 elején megnyitották a látogatók előtt, ezek a Nagyterem és a kereskedelmi területek. "Minden más belső tér, beleértve a galériákhoz és a gyűjteményekhez való hozzáférést, a hivatalos megnyitóig zárva van" - olvasható a Nagy Egyiptomi Múzeum weboldalán.

A The Times című brit napilap szerint a gízai új Nagy Egyiptomi Múzeum költsége "állítólag" egymilliárd dollár volt. A jobb megközelíthetőség érdekében külön új utakat építettek, és a Kairóból induló földalatti vasútvonalat is meghosszabbítják a múzeumig. Különböző források szerint a kiállítási tárgyak nagy része már az új helyére került. Már csak a pontos megnyitási dátum hiányzik.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play