» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Több mint 500 éve főzik a sört Salzburg városában. Az egykor a salzburgi hercegérsekek elindította hagyományokat most a XXI. század kreatív sörfőző mesterei és gasztronómusai viszik tovább, jó érzékkel ötvözve a régi szaktudást az újjal.


A városban és közvetlen környékén most is tíz sörgyártót számláló Salzburg méltán tarthat számot a színvonalas sörkultúra híveinek érdeklődésére, akik előszeretettel kóstolják végig a hagyományos sörfajtákat és érdeklődnek a sörfőzés új eljárásai iránt.

Egy-egy pohár frissen csapolt sört a város híres fia, Wolfgang Amadeus Mozart is szívesen lehajtott időnként. Mozart idejében tizenhárom sörfőzde működött Salzburg városában. Az óvárosban mind a mai napig sok név maradt fenn ebből az időszakból. Már XIV. századi okiratokban is rábukkanunk a salzburgi sörgyártás első bizonyítékaira. A nagy hagyományú sörfőzdék közül három még ma is megtalálható a városban, fémjelezve a generációkon át öröklődött szaktudás és hozzáértés jelentőségét.

A salzburgi sörkultúrával sokféleképpen ismerkedhetünk, de a legfőbb szerep a kóstolásnak jut. A sörfőzdék gyakran invitálnak kóstolóra, vagy akár lehetőséget kínálnak a vendégeknek, hogy maguk próbálkozzanak a sörfőzéssel.

A Trumi Kreatív Sörfőzdében szakértő útmutatása nyomán bárki előállíthatja a maga sörét. Az új "sörkultúrház" hangulatos pincéjében a világ legkülönbözőbb tájairól származó sörritkaságokat kóstolgathat végig a vendég.

Az ún. "Bierarium" látványkonyhájának főzőtanfolyamain a sört és nyersanyagait használják fel különleges kreációk előállítására. A világ legjobb söreinek nagy választékát kínáló "Bierothek" könyvtárában kedvére böngészhet az érdeklődő.

A Stiegl sörfőzdében pontosan megfigyelhetjük, hogyan végzi munkáját a sörfőző mester. Csoportoknak is változatos programot kínál a sörgyár a sörszemináriumoktól a sörkóstolóig.

Kaltenhausenben másfél órás vezetésen vehetnek részt a sörrajongók, melynek során megismerkedhetnek az udvari sörfőzdével, a kádáripari múzeummal és a sör előállításának folyamatával. A sörszakértői központ oktató és szemináriumi részlegében sörszakértői képzés folyik és laikusok számára is rendeznek sörszemináriumokat.

A salzburgi sörkultúrával megismerkedni vágyó látogatókat diplomás sörszakértők tájékoztatják salzburgi sörtúrával, sörfőzde-látogatásokkal egybekötött szemináriumokon.

Augustinerbrau: az Ágoston-rendi barátok sörfőzdéjének eredete 1620-re nyúlik vissza. A Mülln kolostorban készült sör receptje az hétpecsétes titok. Egyébként Szent Ágoston, kinek tanaihoz a rend csatlakozott és nevét is viseli, a sör egyik védőszentje és valamennyi sörbarát és sörfőző patrónusa egyben.

A 2009-ben életre hívott Via culinaria ízélmény-útvonalhálózat sörivóknak és pálinkakóstolgatóknak szóló kalandtúráján Salzburg város és tartomány nyolc sörfőzdéjét látogathatjuk végig.Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
GPS: 47° 47′ 37.572″, 13° 1′ 17.1372″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward