» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A csúcsról négy ország panorámája tárul elénk. A felvonó völgyállomásánál egy nagy játszótér várja a gyerekeket.


A Zugspitze (2.962 m) Tirol és Bajorország között elhelyezkedik el. Már a felfelé vezető út is élménydús: Tirol felől egy felvonóval juthatunk, a német oldalról pedig a 2017 decemberében átadott Zugspitze kötélvasút visz fel a csúcsra.

Tiroler Zugspitzbahn

Tiroler Zugspitzbahn (c) Österreich Werbung/Tiroler Zugspitz Arena

Ausztria felől: Tiroler Zugspitzbahn

Az osztrák oldalról a Tiroler Zugspitzbahn, nagykabinos felvonó 10 perc alatt viszi fel a látogatókat. (Völgyállomás: Ehrwald. Kaland játszótér.)

A Zugspitze felvonó 1926. július 1-én indult el először. A Zugspitze meghódításának történetét a hegy tetején a "Faszination Zugspitze” élménymúzeumban ismerhetjük meg, amelyben egészen a csúcs 1820-as meghódításáig tekintenek vissza.

A felvonó 100. születésnapjára a hegycsúcs egy Hókristály-világot is kapott. A hegyállomáson még van egy panoráma étterem is, ahol minden hónapban többször is rendeznek különböző speciális gasztronómiai programokat: például villásreggelit napfelkeltekor és sajtfondüs vacsorát a naplementében.

Felvonó Németországból: Seilbahn Zugspitze

2017 karácsony előtt indult el a három világrekordot is megdöntő új kötélvasút a Bajor-Alpokban.

A rekorder felvonó Grainau községnek a Zugspitze lábánál lévő állomásától indul.

Első rekord. A felvonó két kabinja 1945 méter szintkülönbséget megtéve jut fel a 2944 méteres tengerszint feletti magasságban lévő hegyi állomásra.

Második rekord. Összesen 3213 métert tesz meg, ezzel ez a világ legnagyobb távolságot megtevő kötélvasútja.

Harmadik rekord. A kötélpályát egyetlen 127 méter magas acéloszlop támasztja alá, így ez is rekordnak számít.

A két kabin óránként 580 utas szállítására képes, egy út során 120 utas és egy kísérő fér a kabinba. Egy utazásért 45 eurót kell fizetni.

Érdekességek a Zugspitzéről

Létezik egy olyan legenda is, amely szerint I. Ferenc József 1854-ben, az esküvője alkalmából ajándékozta a Zugspitzét a Német Birodalomnak, amikor II. Vilmos német császár Bécsben látogatást tett nála.

A csúcs a sűrű beépítettség miatt, eredeti formájában már nem látható. A keleti csúcskereszt azonosítja a volt helyét. A nyugati csúcsot, ami egy méterrel magasabb volt a keletinél, az első világháborúban felrobbantották. A középső csúcsot 1931-ban átalakították, amikor építették a Schneeferner-házat. A 1900-ban készült fényképen még látszik a létező nyugati csúcs a müncheni ház mögött, ahol egy rúd jelzi a pozícióját.

A Zugspitzén működik Németország legmagasabb kihelyezett postafiókja, amely a 82475 (Garmisch-Partenkirchen) irányítószámhoz tartozik.

2007 augusztusában a csúcsplató alatt fúrtak egy 60 m mély lyukat a kőzetbe. Egy 15 éves projekt folyamán az örökfagyott talaj változásait érzékelőkkel meg lehet vizsgálni.Tartomány:Tirol
Település:Ehrwald
Cím:6632 Ehrwald, Obermoos
GPS: 47° 25′ 37.34436″, 10° 56′ 30.10621″
Honlap: http://www.zugspitzbahn.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward