» Egyiptom

» Egyiptom »

Szent Család ösvény: Egy út Egyiptom legszentebb helyein keresztül


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium nemrégiben elindította a Szent Család útvonalat, amely mintegy 25 megállóhelyet foglal magában Jézus, Mária és József híres útvonalán.


Jabal al-Tayr szent magjához: a Boldogságos Szűz Mária-templom templom alatti barlanghoz. Úgy tartják, hogy a Szent Család - Jézus, Mária és József - itt pihent meg, miután elmenekült Betlehemből Heródes király haragja elől.

A bibliai Máté evangéliumában leírtak szerint a király elrendelte Betlehem összes kisfiának halálát, de Józsefnek álmában megjelent egy angyal, aki azt mondta neki, hogy "fogd a kisgyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba". Máté szerint a trió engedelmeskedett ennek az utasításnak, és már a következő éjszaka elindult.

A kopt keresztény hagyomány szerint, amely állítólagos szent látomásokon és helyi hagyományokon alapul, a család a következő három és fél évet vándorlással töltötte, Betlehemtől Egyiptom Nílus-deltájáig, majd a folyót követve egészen délre, Felső-Egyiptomig. A több tucatnyi csodával tarkított, jelentős, oda-vissza útjuk több mint 3000 km-t tett meg.

A "spirituális turizmus" fellendítése és az ország keresztény hírnevének hangsúlyozása reményében Egyiptom Turisztikai és Régiségügyi Minisztériuma elindította a Szent Család útvonalat, amely mintegy 25 állomást jelöl ki az ünnepelt útvonal mentén, és az ország legrégebbi imaházait foglalja magában, amelyek közül a Boldogasszony templom - és a hozzá tartozó szent barlang - csak egy. A különböző egyházmegyékkel és más alapítványokkal együttműködve - a szervezet arra is kísérletet tett, hogy felújítsa ezeket a szent helyeket, tereprendezéssel, világítással és jelzésekkel gazdagítva azokat; javítsa a megközelítési utakat; és szálláshelyeket alakítson ki az útvonal mentén.

A Nílus-delta

Miután követte Egyiptom Földközi-tenger partját Rafah városától a klasszikus Pelusium kikötőjéig, a Szent Család útvonala dél felé, Kairó felé vág, Bubasztisz ókori városán keresztül. Itt a kopt keresztény hagyomány szerint a kis Jézus érkezése megrázta a templomok alapjait, megismételve azt, amit Ézsaiás az Ószövetségben megjövendölt, amikor azt mondta: "Egyiptom bálványai megremegnek az ő jelenlététől".

A helyiek dühe elől menekülve Jézus ezután egy forrást fakasztott, hogy a trió szomját oltsa. A forrás helyén vélhetően épült kutat ma kerítéssel kerítik el, hogy a zarándokok ne igyanak a vízéből.

A családot melegebb fogadtatásban részesítették a modern Kairó peremén, a Mostorodban, amelyet mára elnyelt a város burjánzása. Megálltam a 12. századi templomnál, amely az al-Mahamah (a fürdés helye), egy másik kút, amelyből a család a feltételezések szerint ivott és mosakodott. A templomot hívők vették körül, néhányan imádságos üzeneteket írtak, amelyeket egy közeli szent barlangba tömtek.

Az útvonal ezután észak felé kanyarodik, mielőtt átkelne a Nílus legnyugatibb elágazásán. A sivatag peremén, a Wadi El Natrun völgyében értem utol a család nyomát, ahol Jézus egy újabb csodás forrást hívott elő. A 4. század elejétől kezdve több ezer remetelak telepedett le a völgy mentén. A négy fennmaradt kolostor közül háromban mostanra befejeződtek a felújítások, beleértve az Al-Sourian kolostor lenyűgöző középkori freskóinak gondos feltárását Jézus életéről.

Kairó

A deltavidék bebarangolása után az ösvény visszakanyarodik Kairó külvárosába a Shagaret Maryam (Mária fája) nevű helyen, ahol egy csavarodott, öreg platánfa állítólag a Szent Családnak nyújtott árnyékot. 

A történelmi Kairóban a 4. századi Abu Serga-templom a család következő nagy megállója fölé épült. A templom egy szent barlangot zár körül, amely a család leghosszabb ideig fennmaradt pihenőhelyei között tartják számon, és az ösvény legszentebb állomásai közé tartozik. A helyszínt szépen feliratozzák arabul és angolul a tömegek számára, amelyek a kriptába vezető keskeny lépcsőnél, ahol a család három hónapig tartózkodott, torlódnak.

A család utolsó kairói állomása a mai Maadi nevű, lombos külvárosi kerületben volt. Itt feltehetően ugyanazokat a lépcsőket használták, amelyek a Szűz Mária-templomot a Nílussal kötik össze, ahol felszálltak egy papiruszhajóra, és elhajóztak Memphisz és Al-Bahnasa ókori városa felé, ez utóbbi egy másik jövőbeli kolostori központ helyszíne. Odabent a Szent Család ikonjai mellett egy üvegbe zárt ereklye is található, amely sokkal későbbi korból származik: egy víz által megkopott Biblia, amelyet 1976-ban a Nílusból szedtek ki a szent lépcső közelében, és amelynek lapjain csodával határos módon Ézsaiás 19:25 olvasható: "Áldott legyen Egyiptom, az én népem...".

Felső-Egyiptom

Alsó- és Felső-Egyiptom találkozásánál a Szent Család végül elérte Jabal al-Tayr-t és a Boldogságos Szűz templomát. Biztonsági aggályok és a környező régió hosszú lezárása miatt az 1990-es évek óta eltűnt a térképről, a turisták leggyakrabban a Luxor és Kairó közötti vonatokon suhannak el mellette. A Kairótól délre fekvő Nílusnak ezt a szakaszát egy évtizede megnyitották, és a Szent Család útvonal fejlesztőinek egyik fő célterületévé nyilvánították, remélve, hogy a történelmi templomok sokasága növeli majd a csodálatos, de kevéssé látogatott templomok és síremlékek vonzerejét.

Miután elhagyták a Jabal al-Tayr-i barlangot, a Szent Család átkelt a Níluson, és továbbment dél felé. Végül elérték az ókori Hermopoliszt, amely ma egy hatalmas rommező, amelyet Al-Ashmonein lepukkant városa vesz körül. Jézus itteni csodáit, köztük több templom ledöntését, a család meneküléséről szóló legrégebbi fennmaradt szöveg, az Egyiptomi szerzetesek története, egy névtelen beszámoló a 4. századi úttörő zarándokok utazásairól, írja le.

A család a sivatag peremén haladva hamarosan megérkezett a Qusqam-hegy lejtőire, a legszentebb állomásukra. Itt végre egy angyal közölte Józseffel, hogy Heródes meghalt, és biztonságban visszatérhetnek északra. Az itteni szent földet egy erődszerű kolostor veszi körül, amelyet Al-Muharraq néven ismernek. A kopt keresztények "második Betlehemnek" tekintik ezt a helyet, és úgy vélik, hogy hat hónapig, sokkal tovább, mint bármely más megállóhely az útvonalon, itt tartózkodott a család.

Al-Muharraq legrégebbi templomában állt az a csodálatos kút, amelyből egykor Jézus ivott. 

Az 5. század fordulóján itt, Al-Muharraqban Theophilus, Alexandria 23. pápája, először vázolt fel egy tényleges útvonalat, amelyet állítása szerint Szűz Máriától kapott egy látomásban. Az évszázadok során további megállók kerültek hozzá a csodálatos beszámolók alapján. Körülbelül 50 km-re délre, a Drunka-i Szent Mária-kolostort ma már széles körben az útvonal végállomásaként tartják számon, és a minisztérium útvonaltérképén is így szerepel.GPS: 26° 15′ 14.57748″, 29° 16′ 3.16884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward