» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1998-ban Lyon óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. A számos gyönyörű műemlék mellett Lyon a helyi konyhájáról is nagyon hires. Több mint 4000 étterem várja a vendégeket, amelyek közül 15 Michelin csillaggal is rendelkezik.


Számos kulturális látnivalót is kínál a város, évente pedig több mint 21.000 különböző esemény és program várja a látogatókat, amelyek közül a decemberi Fête des Lumières (Fények Ünnepe) a leghíresebb és leglátványosabb, hisz az egész város csodálatos fényekben úszik ilyenkor. 

A legfontosabb látnivalók közé tartozik a "des Trois Gaules" amfiteátrum, a "Fourvière" domb és a "La Confluence" negyed. 

A World Travel Awards szerint 2016-ban Lyon lett a legjobb európai city break úticél. Franciaország harmadik legnagyobb városát, Lyon-t évente 5,5 millióan keresik fel, amelynek 30%-a külföldi turista

Lyon-i Bouchon-ok

Az autentikus Lyon-i konyha a tradicionális francia konyhaművészet szerves része. Az ún. Lyon-i Bouchon-ok (Bouchons Lyonnais), olyan kisvendéglők, melyek házias lyon-i ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők, családias hangulat jellemzik főként őket, ahol a legfontosabb, hogy a vendég otthon érezze magát!

A tradicionális ételekhez helyi alapanyagokat használnak, amelyek főként a Halles de Lyon vásárcsarnokból (Ínyencpiac Lyonban: Les Halles de Lyon Paul Bocuse) vagy a Marché d’Intérêt National de Corbas piacról származnak.

Lyon a gasztronómia fővárosának számít, ahol több Michelin csillagos éttermet is találunk. Ugyanakkor a helyi bouchon-okban kóstolhatjuk meg igazán az itteni ízeket a maguk egyszerűségében. A bouchon-ok létrejötte az ún. Lyon-i Anyáknak köszönhető (Mères Lyonnaises). A 18. században több nagypolgári család szakácsnője nyitott saját vendéglőt, ahol egyszerű, családias ételeket kínáltak, melyeket megfűszereztek a nagypolgári családoknál kedvelt receptekkel, újításokkal. Napjainkban ezt az ízvilágot és a szorosan elhelyezkedő asztalok baráti hangulatát kívánják visszaadni a helyi bouchon vendéglők.

Egy Lyon-i Bouchon étlap fő összetevői a következőek: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska (quenelles), cervelle de canut sajtkrém specialitás, buggyantott tojás burgundiai szósszal (œufs meurette), rántott pacal mártással (Tablier de Sapeur). Az ételeket egy jó kis Beaujolais vagy Côtes du Rhône bor kíséri. Aperitifként communard-ot (vörösbor alapú kir) és grattons falatokat (tepertő szerű) kínálnak a vendégnek. A menüt pedig általában házias desszert zárja: almatorta, madártej, praliné torta, mely rózsaszín pörkölt mogyoróval készül.

A város szívében található az egyik legrégebbbi bisztró: Le Comptoir Abel. A dekorációja hűen tükrözi az akkori kort: fénylő faburkolatok és borítás, gerendás plafon. Csukagaluska, kucsmagombás csirke, ráksaláta szerepel a hagyományos ételeket felsorakoztató, kitűnő étlapon. Ha Lyon-ban jár, ezt a helyet ne hagyja ki!

A Daniel et Denise a híres Joseph Viola étterme, melyből három is található a városban. Mindenhol hagyományos bouchon hangulatot és ízeket kínálnak, helyi alapanyagokkal. Specialitása a tésztában sült kacsahús pástétom és kacsamáj, a borjúmirigy, és a Nantua szósszal tálalt csukagaluska.

Aki kicsit elegánsabb étteremre vágyik, annak a híres La Mère Brazier-t ajánljuk! A leghíresebb Lyon-i Anya az első nő volt, aki három Michelin csillagot zsebelt be. Az ételekre a hagyományos ízek a jellemzőek egy kis modern csavarral.

Nem szabad kihagyni az UNESCO Világörökség részét képező óváros bouchon vendéglőit sem. A Les Lyonnais különleges dekorációval várja a vendégeket: hírességek és törzsvendégek portréi díszítik a falakat. A kínálat között szerepel a nagymama buggyantott tojása burgundiai szósszal, a forró kolbász és a rózsaszín pörkölt mogyorós torta is.

Hogy megfelelően válasszon a helyi bouchon-ok közül, kövesse a Bouchons Lyonnais minősítést, melyet akkor nyerhet el egy helyi vendéglő, ha megfelel az előírásoknak és hagyományoknak.

Nemzetközi Gasztronómia Városa (Cité Internationale de la Gastronomie). Az 2019. október 19-én Lyon-ban nyílt meg a Cité Internationale de la Gastronomie a frissen felújított Grand Hôtel-Dieu de Lyon épületében kapott helyet. A nagyszabású projekt a grandiózus és történelmi Grand Hôtel Dieu egyik kereszt alakú épületrészében kapott helyet. A 375 méter hosszú épületkomplexumot a 12. században kezdték építeni, és egészen 2010-ig Franciaország leghíresebb és fontosabb kórháza volt. Ma pedig egy gyönyörűen rendbe hozott vásárközpont - termelői piaccal és boltokkal - a Rhône folyó mentén. Belépő 2019-ben 12 euró. A Cité Internationale de la Gastronomie a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is. Az épületben látható állandó kiállítások és időszakos tárlatok egy-egy élelmiszerrel, termőterülettel, vagy éppen egy érdekes vidék étkezési szokásaival foglalkoznak. (részletek)Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Lyon
GPS: 45° 45′ 50.5548″, 4° 50′ 8.3724″
Honlap: http://www.en.lyon-france.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward