Róma bevezeti a turistaadót

2010. december 29.

print

Róma bevezeti a turistaadót

Az Örök Város megadóztatja látogatóit: január elsejétől a Rómában megszálló turistáknak napidíjat kell fizetni.

Az Örök Város megadóztatja látogatóit: január elsejétől a Rómában megszálló turistáknak napidíjat kell fizetni.
2011-től drágább lesz a római vakáció, holott az olasz főváros eddig sem számított olcsónak az ide látogató turisták számára. Egy euróval megemelik a múzeumi belépőjegyek árát a nem római lakosok számára, ezen kívül január elsejétől a négy és ötcsillagos szállodák vendégeinek a szoba árán túl fejenként 3 eurót kell fizetni naponta turistaadó címén; az alacsonyabb fokozatú szállodákban, bed and breakfast szállásokon, apartmanokban fejenként 2 eurót - maximum tíz egymást követő napon át. A kempingenkben 1 euró idegenforgalmi adó fizetendő legfeljebb öt napig. A szállodákban nem fizetnek a tíz éven aluliak, a kempingekben tizennégy év az alsó korhatár. Az adó alól felmentést kapnak azok, akik orvosi kezelésre érkeznek Rómába és szállodában szállnak meg, valamint a 25 fős vagy ennél nagyobb csoportokat szállító turistabuszok sofőrjei és idegenvezetői.
Az idegenforgalmi adó azokra is vonatkozik, akik ugyan nem szállodában laknak Rómában, de városnéző buszra szállnak, sétahajóznak a Tevere-folyón vagy Ostiába, a fővároshoz legközelebb eső tengerpartra mennek strandolni.
A római idegenforgalmi és kereskedelmi szövetségek sajtónyilatkozatai szerint a turistaadó még a gazdasági válságnál is jobban sújtja majd az idegenforgalmat. A statisztikák szerint azonban 2010-ben egymillióval több látogató érkezett a korábbi évhez képest és tartózkodásuk időtartama is nőtt.
A kritikai megjegyzésekre Gianni Alemanno polgármester azt válaszolta, hogy nem ez a minimális hozzájárulás fogja elvenni a Rómába érkező évi 28 millió olasz és külföldi turista kedvét az utazástól. Alemanno évi 82 millió euró többletbevételben reménykedik, ennek öt százalékát forgatják vissza a főváros idegenforgalmi szolgáltatásainak fejlesztésére.
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play