Megválasztották Bécs legidegesítőbb közlekedési lámpáját

2011. szeptember 17.

print Hetedhétország.hu

Megválasztották Bécs legidegesítőbb közlekedési lámpáját

A Városháza felhívására a bécsiek interneten szavazhattak az osztrák főváros legidegesítőbb közlekedési lámpájára. A tíz legtöbbet kritizált csomópontban megpróbálnak javítani a helyzeten.





A Városháza felhívására a bécsiek interneten szavazhattak az osztrák főváros legidegesítőbb közlekedési lámpájára. A tíz legtöbbet kritizált csomópontban megpróbálnak javítani a helyzeten.

A Bécsi Városháza illetékes ügyosztálya (MA33) felhívására augusztus közepe óta szavazhattak az osztrák főváros lakói a legidegesítőbb közlekedési lámpára. Alig egy hónap alatt több mint 3.800 visszajelzés érkezett, amelyek alapján a Währinger Straße és a Nußdorfer Straße kereszterződésében található lámpa nyerte el a kitüntető címet.


A Bécs északi részén található legforgalmasabb csomópontban mindennaposak a dugók, mivel itt keresztezi egymást a 19. kerület és a Gürtel teljes forgalma – beleértve gyalogosokat, biciklisiket, autósokat és tömegközlekedést. Éppen ezért a probléma megoldása is több időt vesz igénybe, amellyel egy minden érdekcsoportot magában foglaló szakmai grémium foglalkozik majd.

Csupán néhány szavazattal maradt el az első helyezett mögött a Taborstraße/Obere Augartenstraße lámpája, ahol a túl rövid zöld jelzésre panaszkodtak a gyalogosok. Az U2 metrómegálló közelében található kereszteződésben rendkívül nagy a gyalogosforgalom, ami miatt a velük összeeresztett, jobbra kanyarodó autósok sem tudnak haladni. Így nemcsak az egyenesen továbbhaladni kívánó autóstársaikat tartják fel, de még a villamost is. Ráadásul a közlekedésirányítás úgy van kialakítva, hogy az érkező villamos lerövidítheti a gyalogosok zöldjét a gyorsabb haladás érdekében.

Mivel a dilemmát itt is elég nehéz lesz feloldani, egyelőre háromszínű lámpát kapnak a gyalogosok, ahol a sárga alapon lévő R betű azt jelzi, hogy ideje elhagyniuk az úttestet. Ezzel a biztonságérzetükön szeretnének javítani.


A dobogó harmadik fokát a Laaer-Berg-Straße/Rudolf Frimmel-Gasse kereszteződésében található négy lámpa szerezte meg, amelyek főleg az éjszakai gyér forgalomnál cincálják az autósok idegeit, mivel a balra kanyarodók miatt nem alakítható ki zöld hullám. Noha a szavazók ezt szerették volna, a több sávú úton sárgán villogóra sem állíthatók éjjelente a lámpák. Mivel az érzékelők adottak, megoldásként – forgalomtól függően – zöld hullámot kaphatnának a Laaer Berg Straßén haladók.

A negyedik helyezett Vorgartenstraße/Walcherstraße-i lámpa problémáját már meg is oldották: a gyalogosoknak most több idejük van átkelni a zebrán.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play