Párbeszéd kortárs és klasszikus művészet között a bécsi Művészettörténeti Múzeumban

2011. szeptember 20.

print

Párbeszéd kortárs és klasszikus művészet között a bécsi Művészettörténeti Múzeumban

A kortárs és a klasszikus művészetet hívja "párbeszédre" a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) új hosszú távú programja.

A kortárs és a klasszikus művészetet hívja "párbeszédre" a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) új hosszú távú programja.A neves intézmény a jövő évtől az eddiginél is gyakrabban mutat be kortárs képzőművészeket és a műveiket, önálló kiállítások formájában is, de úgy is, hogy lehetőséget kapnak az állandó gyűjtemény saját elképzelésük szerint való átrendezésére. Új szerepet kap a Hofburg egyik parkjában álló és nemrég felújított Thészeusz-templom is.
A KHM állandó gyűjteményének alapjait még a császári időkben fektették le. Az állomány az ókortól a XVIII. századig terjedő időszakot öleli fel, súlypontját reneszánsz és barokk festmények alkotják. Nem idegen azonban a múzeumban a modern művészet sem. Egy-egy időszaki kiállítás erejéig helyet kaptak már például az antik szobrok között az orosz Borisz Orlovnak a szovjet hőskultuszt feldolgozó installációi, vagy a belga Jan Fabre nagyméretű tollrajzai Tiziano, Rubens és Jan van Eyck vásznai között.

 

A jövő évtől kezdve még élénkebb lesz a párbeszéd. Minden évben felkérnek majd egy-egy nemzetközileg elismert kortárs alkotót arra, hogy a gyűjtemények anyagát a megszokott időrendi sorrend helyett saját elképzelései szerint mutassa be. "Elhelyezésük és összefüggéseik megváltoztatásával az ismerős műtárgyak új nézőpontból tűnnek fel" - írta a múzeum hétfőn egy közleményben. Elsőként Ed Ruscha amerikai képzőművészt hívják meg. A KHM gyűjteményének Ruscha-féle változata 2012 szeptembere és novembere között tekinthető meg.
2013-ban kezdődik a KHM "Modern mesterek" címet viselő sorozata. Ennek keretében olyan neves külföldi alkotók önálló kiállításainak ad helyet a múzeum, akiknek a műveit addig nem mutatták be Ausztriában: 2013 októbere és 2014 januárja között a berlini születésű Lucian Freud - Sigmund Freud unokája - , egy évvel később Joseph Cornell alkotásaiból nyílik tárlat.

 Kiállítások helyszíne lesz a jövőben a KHM gondozása alatt álló Thészeusz-templom is. Az épület ezzel eredeti rendeltetéséhez tér vissza. A XIX. század első felében épült, egy ókori görög templomról mintázott klasszicista épület eredetileg azért készült, hogy befogadjon egy korabeli kortárs alkotást, Antonio Canova Thészeusz legyőzi a kentaurt című szobrát. A márványszobor ma a Művészettörténeti Múzeum előcsarnokában áll.
(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play