Slow Food kiállítás és vásár Bécsben

2011. október 15.

print

Slow Food kiállítás és vásár Bécsben

Gyümölcslevek, sajtok, teák, fűszerek, hal- és húskészítmények valamint termelői mézek és kézzel, hagyományos módon készített pékáruk között válogathatnak azok, akik október 15-ig ellátogatnak a Bécsi Városházára.






Gyümölcslevek, sajtok, teák, fűszerek, hal- és húskészítmények valamint termelői mézek és kézzel, hagyományos módon készített pékáruk között válogathatnak azok, akik október 15-ig ellátogatnak a Bécsi Városházára.

A bécsi polgármesteri hivatal ad otthont ugyanis a második alkalommal megrendezett Terra Madre Austriának, amely a Slow Food jegyében zajlik. Az itt bemutatott termékek jók, tiszták és becsületesek, mivel ökológiailag fenntartható módon állítják őket elő és tisztességes megélhetést biztosítanak a termelőknek – magyarázza Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.
A Slow Food mozgalom 1986-ban alakult, tiltakozásul Róma első gyorséttermének megnyitása ellen. A komótos étkezés, az étel élvezetének hirdetése mellett az a célja, hogy megőrizze az országok és régiók étkezési hagyományait, gasztronómiai sokszínűségét. A civil szerveződésekből álló nemzetközi hálózat a helyhez kötődő terményeket, termékeket, ételeket és étkezési hagyományokat támogatja.

Bécs Városa régóta elkötelezettje a Slow Food alapelveinek, így a közétkeztetésben például a helyi termelőktől igyekszik beszerezni az alapanyagot. Bécs speciális bora, a Wiener Gemischter Satz pedig az első olyan osztrák termék, amely felkerült az „Ízek Bárkája” listára, amely világszerte olyan élelmiszereket tartalmaz, amelyek megfelelnek a Slow Food rendkívül szigorú minőségi követelményeinek. Ráadásul a bor elnyerte a „Presidio” minősítést is, ami azt jelenti, hogy szilárdan megvetette a lábát a piacon és már nem tűnhet el a palettáról.

A Terra Madre Austrián idén az osztrák mellett cseh, román, német, olasz és magyar termelők is részt vesznek. Magyarországot a szegedi Hódi Paprika képviseli.
A rendezvény egyik fénypontja az „Ízek iskolája”, amelyen a kicsi és nagy ínyencek szakavatott gourmék irányításával kóstolgathatnak, csipegethetnek és mindent megtudhatnak a termék előállításáról és feldolgozásáról.
De nemcsak az ízlelőbimbóknak jelent nagyüzemet a Terra Madre, hanem a többi érzékszervnek is. A résztvevőknek játékos formában mutatják meg ugyanis, hogy nemcsak az íz a lényeg az evésnél. Hallás alapján kell kitalálniuk például, hogy mi lehet az üvegben, illetve hogy a zárt dobozban főtt tésztában vagy rizsben turkálnak-e?


Bécs, Városháza
2011. október 13-15.
www.terramadre.at





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play