Smart City lett Bécs

2012. február 4.

print

Smart City lett Bécs

Az osztrák főváros végzett a világ első globális technológiai- és fenntarthatósági rangsora élén. Az eredmény még a készítőket is meglepte.

Az osztrák főváros végzett a világ első globális technológiai- és fenntarthatósági rangsora élén. Az eredmény még a készítőket is meglepte.

A „Smart City” fogalom azokat a városokat jelöli, amelyek intelligensen és hatékonyan használják fel az erőforrásaikat, és innovatív technológiákat alkalmaznak, hogy csökkentsék a költségeiket és az energiafelhasználásukat, valamint szélesítsék a szolgáltatási kínálatukat és növeljék az életminőséget.

Bécs első helyezése még a tanulmány készítőjét, Boyd Cohen amerikai klímastratégát is meglepte, mivel korábban eszébe sem jutott az osztrák főváros mint smart city. Első helyezésével Bécs olyan városokat utasított maga mögé, mint Toronto és Párizs, amelyek a második illetve a harmadik helyen végeztek. Őket New York, London, Tokió, Berlin, Koppenhága, Hong Kong és Barcelona követi.

A Co.Exist című on-line magazinban publikált rangsor felállítása során számos, az innovációhoz és a fenntarthatósághoz kapcsolódó változó mentén vizsgálták a városokat, és már meglévő globális és regionális rangsorokat használtak fel mint például az Innovation Cities Top 100 Index, a Siemens Green Cities rangsor vagy az amerikai városok Digital City Ranking-je.

Bécs egyébként tudatosan készül a jövő kihívásara; Dr. Michael Häupl védnöksége mellett 2011-ben indították el a „Smart City Wien” elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy kihasználják, továbbfejlesszék és nemzetközi szinten is kamatoztassák az osztrák főváros erősségeit ezeken a területeken. Bécs ugyanis nemcsak az európai kutatásba és technológiafejlesztésbe kíván bekapcsolódni, hanem vezető szerepre törekszik az összeurópai stratégiák kidolgozásában is.

A városvezetést, a gazdaságot és a tudományt a közös cél érdekében összefogó projekt első lépésében meghatározták a meglévő kapacitásokat, programokat, projekteket és eredményeket, majd a következő lépésben iránymutatást dolgoztak ki az elkövetkező évekre és évtizedekre. Ennek során mindvégig figyelembe vették a privát- és a közszféra érdekeit is.

„Smart City-nek lenni Bécs számára azt is jelenti, hogy tovább kell javítania minden lakó életminőségét, és a város mint gazdasági telephely minőségét” – hangsúlyozza a projektben résztvevő Városfejlesztési és Várostervezési Ügyosztály (MA 18) vezetője, Thomas Madreiter. „Elsősorban arról van szó, hogy a város számára hosszú távú és intelligens utat mutassunk és járjunk végig a jövőbe” – magyarázza.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play