Két Klimt-festményt hagyott egy gyűjtő a bécsi Belvedere múzeumra

2012. március 6.

print MTI

Két Klimt-festményt hagyott egy gyűjtő a bécsi Belvedere múzeumra

Több mint ötven értékes műalkotással, köztük Gustav Klimt két festményével gazdagodott a bécsi Belvedere múzeum egy magángyűjtő hagyatékának köszönhetően. Mindkét Klimt-festményt kilenc napon át bemutatják a nagyközönségnek.

A 2010-ben elhunyt Peter Parzer a végrendeletében a Belvederének ajándékozta többek között Klimt Napraforgó című 1907-es, valamint a Család című 1909-10 között keletkezett alkotását. A 19-20. századi osztrák művészekre szakosodott állami múzeumhoz került még Herbert Boeckl, Tina Blau, Jean Egger, Oskar Laske, Kurt Moldovan, valamint Georg Merkel több alkotása is. Ez a legjelentősebb adomány, amelyhez a második világháború óta osztrák múzeum hozzájutott - hangsúlyozta Agnes Hussein-Arco múzeumigazgató egy sajtótájékoztatón.

A Belvedere őrzi az egyik legnagyobb Klimt-gyűjteményt a világon, a két új szerzeménnyel együtt a festő 24 vászna van a birtokukban.

A Napraforgót a közelmúltig egy időszaki kiállítás részeként állították ki a múzeumban, péntektől mindkét Klimt-festményt kilenc napon át külön is bemutatják a nagyközönségnek.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play