Saját galériát nyit Erich Lessing világhírű osztrák fotóművész

2012. március 19.

print MTI

Saját galériát nyit Erich Lessing világhírű osztrák fotóművész

Saját galériát alapít a 88 éves Erich Lessing, az osztrák fényképészet egyik legjelentősebb élő képviselője.





A világhírű fotós saját, rendkívül gazdag életművéből állít össze tematikus tárlatokat a Bécs belvárosában nyíló kiállítóhelyen. A kiállított képeket meg is lehet majd vásárolni. A Lessingimages.com nevet viselő galéria március 22-étől lesz látogatható.

Mint azt a művész az APA hírügynökségnek elmondta, az első - húsvét közeledtéhez illeszkedő - válogatás az Út a Golgotára címet viseli majd, és a bibliai Szentföldön készült felvételekből áll. Ugyancsak erre az évre tervez az idős fotóművész egy tárlatot az 1956-ban Magyarországon készült felvételekből és egy másikat Lányok a hatvanas évekből címmel.

Erich Lessing hosszú pályafutása alatt dolgozott egyebek közt az Associated Press amerikai hírügynökségnek, valamint a Life és a Paris Match című magazinoknak. 1950-ben, három évvel az alapítása után csatlakozott a Robert Capa és Henri Cartier-Bresson neve fémjelezte Magnum fotóügynökséghez.

Fotóriportjai megörökítettek történelmi pillanatokat és személyiségeket. Bejárták a világsajtót többek között az Ausztria szuverenitását visszaadó, 1955-ös Államszerződés aláírásakor készített felvételei. Számos fényképet készített az 1956-os magyarországi eseményekről is. Ezekből egy album is megjelent, és 2006-ban önálló kiállítást rendezett belőlük a bécsi Leopold Múzeum. Híresek a Muzsika hangja és a Zorba, a görög című filmek forgatása alatt készült fotói is. Nagy számban készített felvételeket művészeti alkotásokról is, köztük a párizsi Louvre múzeum összes festményéről.

Lessing színes fotóiból egy válogatást az Osztrák Nemzeti Könyvtár fotógyűjteményének adományozott, és úgy rendelkezett, hogy halála után fekete-fehér felvételeinek egy része is a közgyűjtemény birtokába kerüljön majd. Az interjúban elmondta: szeretné, hogy több tízezer fotóból álló életműve fennmaradó része ne "skatulyákban porosodjon", hanem gyűjtőkhöz kerüljön.

A júliusban 89. születésnapját ünneplő fotográfus ma is aktív. Legújabb terve a 2012-es Gustav Klimt-emlékévhez kapcsolódik, a festőnek az ausztriai Attersee tó partján készült tájképeinek hatását akarja a fényképezőgép segítségével visszaadni. "Hogy sikerül-e, azt még nem tudom" - mondta Lessing az APA-nak.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play