Közép-Európa legritkább baglya újra honos Ausztriában

2012. május 20.

print

Közép-Európa legritkább baglya újra honos Ausztriában

Több mint fél évszázada kihalt, most visszatért Ausztriába, és tizenegy revírben költ Közép-Európa legritkább bagolyfaja, az uráli bagoly.

Több mint fél évszázada kihalt, most visszatért Ausztriába, és tizenegy revírben költ Közép-Európa legritkább bagolyfaja, az uráli bagoly.


Az állományt további egyedek szabadon engedésével kívánják bővíteni és genetikailag változatossá tenni.

A Magyarországon a Zempléni-hegységben honos uráli bagoly (Strix uralensis) elsősorban kedvelt élőhelyei, a világos elegyes bükkösök eltűnése miatt pusztult ki a 20. század közepén Ausztriából. A helyükre ültetett lucfenyő monokultúrákban az 1,25 méteres szárnyfesztávolságú madarak nemigen tudtak repülni és hatékonyan vadászni. Fészkelésükhöz pedig hiányoztak az öreg, odvas fák, ezen kívül szokatlanul bizalmas természetük miatt gyakran le is lőtték őket.

 


2009-ben a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem az erdészetek, Alsó-Ausztria tartomány és Bécs bevonásával visszatelepítési programba kezdett - idézte fel a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A fajvédelmi projektet több mint húsz zoológiai és magánintézet támogatta. Az állatkertekből és tenyészállomásokról származó fiatal madarakat a Bécsi-erdőben kialakított bioszféra rezervátumban és a dürrensteini vadonban engedték szabadon.

A két helyszínt tudatosan úgy választották, hogy hidat képezhessenek a környező országok fennmaradó állományok között. Hogy ez nem lehetetlen vállalkozás, arra bizonyíték az a bagolypár, amelynek nőstény tagja a rezervátumban, míg a hím a vadonban került visszatelepítésre - közölte Stefan Pernkopf, Alsó-Ausztria tartományi tanácsosa. A két helyszín egymástól mintegy 100 kilométer távolságra fekszik.

 


A kíméletes erdőgazdálkodás biztosíthatja a megfelelő élőhelyek kialakulását és fennmaradását. Az alsó-ausztriai vadászszövetség közreműködésével a fészkelőhelyeket sikerült megóvni a zavaró hatásoktól.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play