10 éves a Gesäuse Nemzeti Park

2012. október 15.

print

10 éves a Gesäuse Nemzeti Park

10 évvel ezelőtt avatták fel Ausztria legfiatalabb nemzeti parkját, a Gesäuse Nemzeti Parkot. Nagy születésnapi ünnepséggel várják az érdeklődőket október 26-án.

10 évvel ezelőtt avatták fel Ausztria legfiatalabb nemzeti parkját, a Gesäuse Nemzeti Parkot, ahol a természet védelme, a képzés és a kutatás áll a középpontban.


2000 méter magas hegyek, termékeny völgyek és napsütötte alpesi fennsíkok váltogatják itt egymást. A régió látképét az Enns és a Salza folyók, a számtalan vízesés és a végtelennek tűnő sziklafalak határozzák meg. Az Enns tajtékzó víztömegével évmilliók folyamán mélyen bevágta magát a hegységbe, s eközben 1800 méter magasságig feltornyosuló szikla meredélyekkel szegélyezett áttörési völgyet alkotott. A Gesäuse területén találhatók ennek a hatalmas alpesi folyónak az utolsó nem szabályozott szakaszai. A folyó dörgése és morajlása kölcsönözte egy egész régiónak – a Gesäuse-nek - a nevét.

A Gesäuse Nemzeti Park erdőinek sajátosságát természetességük és sokszínűségük adja. A zöldellő erdőségek között bújnak meg a Gesäuse térség alpesi legelői, amelyek rendkívül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhetnek, számos veszélyeztetett növény- és állatfaj élőhelye. A csodás természeti környezetben 90 költőmadárfajta, mormoták, zergék, őzek és szarvasok, valamint 50 orchideafajta található meg.

 
 


A 10 éves jubileum jegyében rendezvények egész sorával várják az érdeklődőket. Kiemelkedő események: Ausztria első, bejárható ökológiai lábnyomának megnyitója július 7- én és a nagy születésnapi ünnepség október 26-án.

Ausztria legnagyobb bejárható, ökológiai lábnyoma

A nemzeti park kiemelkedő látványosságai közé tartozik a Weidendom (Fűzfadóm) élményközpont és a nemzeti park gstatterbodeni pavilonjában működő multimédiás geológiai kiállítás.


A fűzfadóm az Alpok legnagyobb élő növényekből álló építménye. Maga a dóm boltívesen egymáshoz hajló fűzfákból áll, ahol a nemzeti park élővilágával és kutatási témáival kapcsolatos programokon lehet részt venni. A fűzfadóm programja a modern technika segítségével többek között a víz, mint élőhely mikrokozmoszába enged betekintést.
A „Weidendom” és a körülötte kialakított park számtalan funkcióval bír – akár egy kalandos túrázás végállomásaként, akár a természetben elköltött piknik kiindulópontjaként is funkcionálhat.

A fűzfadóm egyben a Lettmair ártéren átvezető ártéri tanösvény kiinduló pontja is. Az ösvény egy elegáns ácsolaton haladva végigvezet bennünket az ártéri erdőn es az Enns folyó egy holtága kiállításnak is helyet ad, mely nyolc állomáson mutatja be a Gesäuse hegység kialakulását úgy, hogy minden állomás igényli a látogatók aktivitását. Van, ahol fel kell gyűrni a hegységet, máshol egy jégkorszaki gleccseren kell átkelni, vagy egy virtuális mászóúton kell végigmenni. Végül virtuálisan végigrepülünk a Gesäuse Nemzeti Park és a környék felett.

A „Weidendom” közelében számos családi túraútvonal is található, egyik például a Palfaui Wasserloch szurdokba vezet.

A 10 éves jubileumra a „Weidendom” mellett egy igazán különleges alkotás készül: egy sövénylabirintus, amely egy emberi láb lenyomatát képezi. A 70 méter hosszú labirintus 12 állomáson és összesen 5 téma (mobilitás, táplálkozás, fogyasztás, energia és lakás) segítségével foglakozik a fenntarthatósággal. A labirintus kereszteződéseiben kérdések várnak a látogatókra, ha erre helyes – vagyis fenntartható – választ adunk, akkor megtudhatjuk a labirintusból kivezető utat. A rossz válaszok zsákutcába vezetnek.

Miért egy lábnyom? Napjainkban semmi sem szimbolizálja jobban az emberiség hely- és erőforrásigényét, mint az „ökológiai lábnyom” mérete. Megnyitás 2012. július 7-én.

A nemzeti park pavilonja Gstatterbodenben interaktív geológiai kiállítással

A nemzeti park építészetileg innovatív módon kialakított pavilonja Gstatterbodenben egy információs pont és egy étterem mellett egy modern, interaktiv geologiai kiállításnak is helyet ad, mely nyolc állomáson mutatja be a Gesäuse hegység kialakulását úgy, hogy minden állomás igényli a látogatók aktivitását. Van, ahol fel kell gyűrni a hegységet, máshol egy jégkorszaki gleccseren kell átkelni, vagy egy virtuális mászóúton kell végigmenni. Végül virtuálisan végigrepülünk a Gesäuse Nemzeti Park és a környék felett

Admonti bencés rendi apátság

A különböző életterek, mint a víz, az erdő, az alpesi legelő és a szikla szoros kapcsolatban áll az Admonti apátsággal, a Gesäuse Nemzeti Park kulturális központjával, meghatározó elemével. Az admonti apátságba tett kirándulást vétek kihagyni, hiszen itt található a világ legnagyobb kolostori könyvtára. 


Az 1076-ban alapított kolostor 1865-ben porig égett, csodával határos módon csak a könyvtár menekült meg. A komplett könyvállomány ma 200 000 kötetet számlál. A Josef Hueber által a XVIII. században tervezett világhírű olvasóteremben 70 000 könyv található. 930 mű az 1500-as évek előtti időkből származik. Az apátságban található még egy középkori művészetekkel foglalkozó múzeum, egy természettudományi múzeum, egy modern művészeti múzeum és a Szt. Balázs apátsági templom.

A kolostori könyvtár egy nemzetközi rangú barokk műgyűjteménynek számít, de a létesítmény szíve az újgótikus apátsági templom. Pihenésre és időzésre kis kertek, egy tó és az apátsági pince csábít. A megfelelő kulisszáról a környező impozáns hegyvonulatok gondoskodnak.

Az Admonti apátság rendezvénynaptárjában találhatóak múzeumi ünnepek, családi akciók, piacnapok és koncertek egyaránt. A gyerekek a múzeum műhelyében kreatív módon fedezhetik fel a kolostort és annak minden titkát. (A műhely csak nyáron működik!)

Élmények gyerekeknek

Markáns sziklakkal szegélyezett tágas mezők váltakoznak patakokat es folyókat rejtő szűk völgyekkel: ez a tökéletes táj feledhetetlen kikapcsolódást kínál az egész családnak. Különösen kedveltek a gyermekeknek szóló ajánlatok, amelyeknek köszönhetően az apróságok játékos módon ismerkedhetnek meg a természettel.

Kanyonok, sziklás medencék és öt vízesés teszi a Gesäuse Nemzeti Parkban található palfaui Wasserloch szurdokot (Palfauer Wasserlochklamm) családi élménnyé. A Wasserlochklamm Ausztria legbámulatosabb természeti látványosságai közé tartozik. A túra elején egy függőhídon kelhetünk át a Salzán, majd vízesések mentén, fából készült stégek segítségével juthatunk tovább előre – nagyszerű élmény.

 


A st. galleni vízi játszóparkban minden a vízről szól! Itt a gyerekek kipróbálhatják a fizika törvényeit, a duzzasztást, megpróbálhatnak fát szállítani, úsztatni a patakban. Lehet még csatornák felett egyensúlyozni, egy nagy tavon bátran tutajozni, kipróbálni a kompot, barátokkal végigevezni a mini-rafting csatornán.

 
 


A nagyobb, kalandvágyó gyerekek számára az Enns és a Salza folyón kajak- és raftingtúrák ill. magasban lévő kötélpályák kínálkoznak. A Gesäuse régióban kerékpár- és mountainbike-úthálózat is rendelkezésre áll.

A Gesäuse kulináris örömöket is kínál: számos családi vendéglő és uzsonnázóhely kényeztet bennünket a régió specialitásaival egy-egy eseményekben gazdag nap után.
 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play