Sissi tejfogát is láthatjuk Bécsben

2013. február 27.

print

Sissi tejfogát is láthatjuk Bécsben

A Sissi Múzeumban Sissi 175. születésnapjához kapcsolódóan 2013. április 3-ig látható a császárné tejfoga és keresztelőruhája.

Sissi tejfogát és keresztelőruháját állított ki a Sissi Múzeum Bécsben

A Sissi Múzeumban Sissi 175. születésnapjához kapcsolódóan 2013. április 3-ig látható a császárné tejfoga és kersztelőruhája.

Erzsébet bajor hercegnő Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő nyolc gyermeke közül harmadikként született 1837. december 24-én 22.30-kor. A születést több okból is szerencsésnek tartották. 1837-ben a Szenteste vasárnapra esett, ráadásul Erzsébet egy tejfoggal született, ami a bajor néphagyomány szerint rendkívüli szerencsét jelent. Erzsébeten kívül egy uralkodót ismerünk, aki tejfoggal született: a francia XIV. Lajost, a Napkirályt.

 


Erzsébetet két nappal születése után keresztelték meg, a most kiállított keresztelőruhában.

 


A december 21-én kiállított emléktárgyakat eddig a múzeum raktárában őrizték, most a Sissi évfordulóhoz kapcsolódóan mutatják meg a közönségnek. Konzerválási okokból azonban csak rövid ideig, 2013. április 3-ig tekinthetők meg a Sissi Múzeumban.

 


Sissi musical

Szeptemberben elkezdődtek a bécsi Raimund színházban az "Erzsébet" című musical jubileumi előadásai. A musical nem csak Sissi születésnapját ünnepli, hanem a sajátját is: A premierre épp 20 évvel ezelőtt került sor Bécsben. Az "Ich gehör nur mir" című dal azóta bejárta a világot.

Az Erzsébet (Sissi) osztrák császárné és magyar királyné életét feldolgozó zenés darabot Michael Kunze írta, zenéjét Sylvester Levay szerezte. A bécsi közönség új szereposztásban láthatja ismét az Elisabethet, a Raimund Theaterben. A címszerepet a holland Annemieke van Dam alakítja. A musicalszínésznő hét évvel korábban már nagy sikert aratott Bécsben és Németországban ugyanebben a szerepben egy turné keretében.

 


Bécsben az 1992-es bemutató után hat éven át játszották a musicalt. Külföldön először 1996-ban mutatták be Japánban, ezt kilenc további ország követte. Eddig összesen 8,5 millió néző látta, hét nyelvre - köztük magyarra is - lefordították és 6500 előadást ért meg.

A szerzők eredetileg a bécsi közönségnek szánták a darabot és meglepődtek a világsikeren. "Mi eredetileg nem a musicalek világpiacára akartunk darabot írni. (...) Modern, érzelmes zenés színdarabban akartam elmesélni a boldogtalan császárné történetét, anélkül, hogy a Broadway-ra vágyakoztunk volna. Reméltem, hogy tetszeni fog a bécsi közönségnek. Világsikerre azonban nem is gondoltam" - fogalmazott Michael Kunze.

Kiállítások Sissiről
 
A Bécsi Császári Bútormúzeum, a Hofmobiliendepot a "Sissi Korfun. A császárné és az Achilleon" című kiállítása (2012.09.26 - 2013.01.27.) az illusztris uralkodónő utazásait világítja meg, és számos eredeti darabot mutat be - bútorokat, ruhadarabokat, utazási kellékeket és sok mást.

 

 

Ha pedig már ott vagyunk a Hofmobiliendepot múzeumban, akkor semmiképp se hagyjuk ki a "Sissi im Film" című állandó kiállítást: A Romy Schneider főszereplésével készült legendás "Sissi" című filmtrilógiából jeleneteket láthatunk (többek között kínaiul is), miközben a filmforgatáshoz használt eredeti bútordarabokat is megtekinthetjük.

Az 1950-es évek elején a Hofmobiliendepot gazdag kelléktára szolgált a kedvelt filmklasszikus császári kulisszájának alapjául. A Sissi filmek beltéri jeleneteinek felvételekor nem állt rendelkezésre sem a Schönbrunn, sem a Hofburg. A jelenetek nagyrészét Ernst Marischka rendező a bécsi Rosenhügelstudióban forgatta - igazi császári bútorokkal, melyek a filmnek a kívánt hitelességet kölcsönözték. A múzeumon keresztülvezető Sissi ösvény mentén filmrészletek, kellékek, fotók és plakátok szembesítik a filmbéli Sissit a történelmi mintaképével.

 


A Sissi Múzeum a Bécsi Hofburgban több részletben ünnepli a születésnapot. 2012 február óta látható a császárnő teljesen felújított fürdőszobája. Húsvéttól új fényben ragyog Franz Xaver Winterhalter világhírű portréja a császárnéról. A császárné nagy előszobájában áprilistól a Wittelsbach-i hercegi családot mutatják be, ahonnan Sissi is származik. Szeptembertől pedig a Trabantenstube (őrök előszobája) teremben Sissi négy gyermekének élettörténete áll a középpontban, gyermekkori ruhadarabok, levelek és más tárgyi emlékek bemutatásával.

A Hintómúzeumban Sissi életútját járhatjuk végig: A "Sissi ösvény" az esküvőtől az 1898-ban történt tragikus haláláig vezet. Láthatók itt többek között díszes hintók, melyeken a császárné is utazott, portrék, ruhák, és lovagláshoz használt kellékek.

Sissi zarándokhelyek

Végül pedig ott vannak az igazi Sisi rajongók bécsi zarándokhelyei: a csodálatos emlékmű a Volksgarten egyik csendes sarkában, a Demel cukrászda, ahol a Sissi által forrón szeretett ibolya sörbet is kapható.

 

 

Ferenc József és Sissi esküvőjét az Augustiner Kirchében tartották 1854. április 24-én. A lainzi állatkertben található vadászkastélyt, az álomszerű Hermesvillát, Ferenc József császár építtette Sissinek. Kihagyhatatlan a Schönbrunni kastély meglátogatása, és végül Sissi utolsó nyughelye: a Neuer Markton, a Kapucinusok templomában található császári kripta is.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play