Hundertwasser és Japán

2013. március 14.

print

Hundertwasser és Japán

Az Alsó Belvederében egy kiállítás mutatja be a japán művészet hatását Friedensreich Hundertwasser művészetére.Az Alsó Belvederében egy kiállítás mutatja be a japán művészet hatását Friedensreich Hundertwasser művészetére.

A „Hundertwasser. Japán és az avantgárd" című kiállítás az Alsó-Belvedere kastélyban és az Orangerie-ben válogatott műveken keresztül mutatja be a japán avantgárd közvetett és közvetlen befolyását Friedensreich Hundertwasser korai műveire.

 


Az 1950-es években a Távol-Kelet a nyitott művészeti felfogás új támpontjának számított. Mint korának sok más európai művésze, Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) is kreatív módon értelmezte a taoizmus és a zen buddhizmus gondolatait. Ehhez az alapokat a Hiroshige és Hokusai japán művészek fametszetei iránti lelkesedésében találta meg.

 


A "Hundertwasser, Japán és az avantgárd" című kiállítás kiválasztott művek alapján ábrázolja a japán avantgárd befolyását Hundertwasser korai alkotásaira. A művész nemzetközi gyűjteményekből származó több mint 40 művének, valamint számos további avantgárd műalkotásnak - köztük Yves Klein, Piero Manzoni, Lucio Fontana, Jean Dubuffet, Tetsumi Kudo, Akira Kito és Yayoi Kusama munkáinak - köszönhetően első alkalommal mutatják be ebből az aspektusból Hundertwasser munkásságát.

A kiállítás 2013. június 30-ig tekinthető meg.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play