Velence nem akar több turistát

2013. április 4.

print

Velence nem akar több turistát

Velence polgármestere visszaléptetné városát az Európa kulturális fővárosa címre jelöléstől. A lagúnák városa eredetileg a 2019-es évre pályázott erre.

Velence polgármestere visszaléptetné városát az Európa kulturális fővárosa címre jelöléstől. A lagúnák városa eredetileg a 2019-es évre pályázott erre.

"Mire jó Európa kulturális fővárosának lenni? Egy eurót nem hoz a kasszába, csak turistákat, azokból pedig nincsen többre szükségünk" - hangoztatta az olasz sajtónak Giorgio Orsoni. Velence polgármestere bejelentette, hogy ha rajta múlna, lemondaná a hat év múlva esedékes európai címre való jelentkezést. A szigetváros az egész északkelet-olasz régióval együtt pályázott arra, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. A végleges döntésről a velencei önkormányzati testületnek kell szavaznia.

Ha Velence visszalép, Bolzano veszi át a helyét Trentino-Alto Adigéban. Az európai pályázatot kezdeményező bizottság levélben fordult Giorgio Orsonihoz, emlékeztetve őt arra, hogy a kulturális főváros cím elnyerése "minőségi idegenforgalmat" hozna az egész térségbe, és lehetőséget adna a munkahelyteremtésre is, elsősorban a fiatalok számára.

A sajtó szerint a polgármester az iparosodott észak-kelet vállalkozóinak véleményét fogalmazta meg, akiknek - mint írták - kizárólag az anyagi haszon számít, nem a kultúra. Velencét évente mintegy 24 millió olasz és külföldi turista látogatja.

Velence mellett Ravenna, Siena, Assisi és a dél-olasz Matera városa pályázik Itáliából 2019-re az Európa Kulturális Fővárosa címre. Eddig csupa észak-olasz város - Firenze (1986), Bologna (2000) és Genova (2004) - tölthette be ezt a szerepet.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play