Amadila királynő palotája bajban van

2013. április 30.

print

Amadila királynő palotája bajban van

Olaszország híres kastélya a romlás szélén áll, mert a turisták száma rohamosan csökken. A hatalmas palotát Nápoly Bourbon uralkodói építették, válaszolva Versailles pompájára. 1996 óta a Világörökség része.

Olaszország híres kastélya a romlás szélén áll.

A hatalmas palotát Nápoly Bourbon uralkodói építették, válaszolva Versailles pompájára. Méreteivel, pompájával és a hozzátartozó kertekkel a versailles-i, madridi és szentpétervári paloták mellett az egyik legnagyobb és legimpozánsabb királyi palota Európában. 1996 óta a Világörökség része. Ennek ellenére elkezdett hanyatlani, mert a turisták száma rohamosan csökken.

 


A szobrok penészednek, márvány padlója a gipsszel és a vakolattal van tele, az udvart a homlokzatról leesett kövek borítják. A látogatók száma a múlt évszázad óta 50.000 fővel csökkent évente, ma már csak naponta 1500 turista látogatja.

Az elhagyatott palota, amely Nápoly közelében található, legutóbbi példája Olaszország kudarcának, hogy megvédje különleges kulturális örökségeit.

 


A kastély környékét a maffia lakja
, és most emiatt a hely veszélyessé vált, és katonák őrzik - mondta Caserta város polgármestere múlt héten. Pár nappal ezelőtt tolvajok hatoltak be, és 80000 euró értékű rezet loptak egy villámhárítóból. A rendőrség elkapta őket, de el sem tudják képzelni, hogy jutottak be.

Múlt hónapban Lorenzo Omaghi, a kulturális miniszter, bejelentette, hogy a kastélynak pénzügyi támogatásra lenne szüksége, hogy helyre állítsák. A restaurálás körülbelül 22 millió euróba fog kerülni.

 


A kastély a Bourbonok koronájának gyöngye volt. A palotát Luigi Vanvitelli tervei alapján kezdték el építeni 1752. január 20-án VIII. Károly parancsára. A 18. század legnagyobb európai építkezése volt, amely építkezés 1780-ban fejeződött be I. Ferdinánd uralkodása alatt. Az eredmény egy grandiózus épületkomplexum lett 1200 belső helyiséggel, 1790 ablakkal.

 


Miután 1860-ban Két Szicília Királysága egyesült az Olasz Királysággal a palotát csak alkalmanként használták. 1919-ben III. Viktor Emánuel király az olasz népnek adományozta. A második világháborúban jelentős károkat szenvedett. A restaurálási munkálatokkal 1958 körül készültek el. Ekkor nyílt meg a múzeum, amely magában foglalja a királyi lakosztályokat, az udvari színházat és a kerteket.

A park a kastélyhoz hasonlóan nagyszabású.
Vanvitelli szemléletében a kertnek a palotához hasonló mély benyomást kell keltenie a látogatóban. A park kialakítása előtt mélyrehatóan tanulmányozta a francia, holland és német parképítészetet, ugyanakkor nagyon jól ismerte Versailles és Fontainebleau kertjeit. A központi sugárút mentén szökőkutak és medencék sora található, melyeket egy mesterségesen kialakított vízesés táplál vízzel.

 


A palota népszerű a rendezők körében, hiszen feltűnt a Mission: Impossible III-ban, és a két legutolsó Star Wars filmben, mint Amidala Királynő kastélya a Naboo bolygón. Ezenkívül itt forgatták a vatikáni részt Dan Brown egyik bestsellerének filmfeldolgozásában, az Angyalok és Démonokban.

 


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play