Újra működik az Anker-óra Bécsben

2013. május 26.

print

Újra működik az Anker-óra Bécsben

Sikerült megjavítani az Anker-órát, Bécs egyik turisztikai nevezetességét, a szerkezet péntek óta ismét üzemel - jelentette az ORF osztrák rádió.Sikerült megjavítani az Anker-órát, Bécs egyik turisztikai nevezetességét, a szerkezet péntek óta ismét üzemel - jelentette az ORF osztrák rádió.

A szecessziós stílusú köztéri óra különlegessége, hogy Bécshez kötődő történelmi személyiségek festett szobrai vonulnak körbe négy méter átmérőjű számlapja előtt. A királyok, császárok és művészek körjátéka két hónappal ezelőtt félbeszakadt, amikor az óra meghibásodott.

A műemléki védelem alatt álló óra először a nyári időszámításra való átállítás után mutatta a meghibásodás jeleit. Tulajdonosa, a Helvetia Biztosítótársaság szerint a régi szerkezetet valószínűleg megviselték a különösen nagy hőmérsékleti ingadozások idén márciusban és áprilisban.

A javítás során az óra új felhúzószerkezetet, a figurák új görgőket kaptak. A Hohe Markton, a Szent István-székesegyháztól egy saroknyira álló órát Franz Matsch, a múlt századforduló híres osztrák festőművésze tervezte 1913-ban. A szerkezet az egykori Anker biztosítótársaság reklámjaként szolgált. Az óra minden órában más dallamot játszik.

(MTI)

Korábban:

MEGHIBÁSODOTT AZ ANKER-ÓRA BÉCSBEN
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play