» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Krieglach egy hangulatos, régi kisváros, ahol emlékművet állítottak a híres népi írónak, Peter Roseggernek (1843-1928), akinek ez a vidék volt a szülőföldje.


Az erdészfiú elbeszélései generációk számára jelentettek lebilincselő olvasmányt és még ma is érzékletesen tanúskodnak a Waldheimat hegyi gazdáinak nélkülözésekkel teli életéről.

A költő szülőföldjén számos emlékhely található.

Krieglachból a B72-es úton érhető el a Waldheimat tájegység, amelynek Alpl nevű tanyáján 1902-ben erdei iskolát (Waldschule) alapított Rosegger. Itt látható a Rosegger-emlékszoba, a korabeli tanterem és az országos Természetjáró Múzeum (Wandermuseum). Peter Roseggernek egy adománygyűjtés eredményeképpen sikerült 1902-ben az Alpl erdei iskoláját felépítenie, amely az Alpl környéki gyerekek első oktatási intézményéül szolgált. Még ma is látható az eredeti osztályterem.

Az erdei iskola 990 m magasan található.

A közelben áll Rosegger szülőháza, egy öreg, stájer parasztház. Peter Rosegger életének első 17 évét szülőházában töltötte, az 1.150 m magasan fekvő Kluppeneggerhofban az Alpl hegyen. A szülőház 1132 m magasan található.

Kúria és Rosegger-múzeum

Peter Rosegger 1877-ben építtette meg saját tervei és elképzelései alapján Krieglachban a vidéki házát, ahol végül 1918. június 26-án el is hunyt.

TÚRA javaslat:

Az erdei iskola parkolójából az új erdei élményúton keresztül juthatunk el a szülőházhoz. Az út mentén fenyőtáblák találhatók Peter Rosegger idézeteivel.

Magyarul 2005-ben adták ki Rosegger egy művét Tandori Dezső fordításában: Karácsony éjszakáján.Tartomány:Steiermark
Település:Krieglach
GPS: 47° 32′ 41.22438″, 15° 33′ 42.44569″
Honlap: http://www.waldheimat.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward