Árvíz miatt utakat zártak le Ausztriában

2013. június 3.

print

Árvíz miatt utakat zártak le Ausztriában

Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok közlése szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak. Bécs biztonságban van a hatóságok szerint.

Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok közlése szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak.

Alsó- és Felső-Ausztriában, Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban egyaránt sok helyen akadályozták a közlekedést áradások, vízátfolyások és földcsuszamlások - közölte az ÖAMTC és az ARBÖ. Az autópályákról nem jelentettek lezárt szakaszokat. A vasúti közlekedés ezzel szemben hétfőn is több helyen szünetelt.

Hétfőn délben a Duna teljes ausztriai szakaszán leállították a hajóforgalmat a folyó áradása miatt - közölte az APA osztrák hírügynökség.

Lezárták az autóforgalom elől Felső-Ausztriában a Duna bal partján a B3-as főútvonalat Melk és Krems között, valamint a Duna jobb partján a B33-as főutat Melk és Mautern között.

Továbbra is nehezen volt elérhető hétfőn Salzburg tartományban a Pinzgau vidék, ahol az előző nap átmenetileg több települést teljesen elzártak a külvilágtól az áradások és a földcsuszamlások.

Útlezárások voltak Ausztria nyugati csücskében, Vorarlbergben is hétfőn, noha ott az árvízi helyzet már enyhült a hét végihez képest. Hasonló volt a helyzet Tirolban is, ahol a Németországgal határos részen, Kufstein és Kitzbühel vidékén több út járhatatlan maradt. A Tirolt Salzburggal Németországon át összekötő autópálya-szakaszt a vasárnapi lezárás után újra megnyitották.

Jelentős fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is. A Bécs és Salzburg közötti fő vasútvonal újra járhatóvá vált, de a szerelvények több szakaszon csökkentett sebességgel közlekedtek. Salzburg és Innsbruck között továbbra sem jártak a vonatok.

Míg a nyugati országrészben, Vorarlbergtől Salzburgig hétfőn már apadtak a folyók, a keleti országrészben a Duna és az Inn tetőzését keddre várják Ausztriában. Hétfőn a hadsereget is bevonták az árvízi védekezésbe, négyszáz katonával és 24 helikopterrel. További kétezer katonát készültségbe helyeztek.

Az osztrák fővárost, Bécset nem fenyegeti veszély a Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

A fővároshoz közeli Klosterneuburg Duna-parti üdülőtelepét már vasárnap kiürítették. A Klosterneuburg és Bécs között fekvő Kahlenbergdorfnál is kiönthet a Duna, de magában a fővárosban nem számolnak elöntésekkel.

A Bécs szempontjából mérvadó, korneuburgi mérőállomáson másodpercenként 8180 köbméter vízhozamot mértek hétfőn. Az előrejelzések szerint a Duna tetőzésekor tízezer köbméterig nőhet ez az érték, és megközelítőleg megegyezik majd az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es árvízkor mért mennyiséggel.

A bécsi árvízi védművek ennél jóval többet bírnak a hatóságok szerint, 14 ezer köbméteres értékig biztonságosak. Ilyen magas érték a statisztikai számítások szerint több ezer évenként egyszer fordulhat elő.

Az osztrák fővárosban kedd délután és szerda reggel között várják a Duna tetőzését.

Az árvízi védekezésben az 1972 és 1987 között épült Új-Duna csatornának jut a főszerep. Megépítését az 1954-es nagy árvíz után határozták el. A 21 kilométer hosszú, 150 méter széles meder a város területén belül, a Duna bécsi főágával párhuzamosan fut. Az egykori dunai ártér helyén alakították ki, a Duna főágától mesterséges sziget választja el. Átlagos vízállás mellett a két végén zsilip zárja le, amelyeket árvíz esetén megnyitnak, így csökkentve a folyó főágára jutó vízmennyiséget.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play