Bécsi kiállításmegnyitó Paul McCartney-val

2013. június 10.

print

Bécsi kiállításmegnyitó Paul McCartney-val

Az egykori Beatles-tag Paul McCartney jelenlétében nyitották meg tegnap a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítását, amely felesége, Linda McCartney életművét mutatja be.

Az egykori Beatles-tag Paul McCartney jelenlétében nyitották meg tegnap a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítását, amely felesége, Linda McCartney életművét mutatja be.

A Linda Enterprise Ltd.-vel együttműködésben létrejött tárlat a világ első átfogó retrospektív kiállítása, amely Linda McCartney, a 20. század egyik legérdekesebb fotográfusának munkásságát mutatja be.

 


PaulMcCartney ˆ 2013 MPL Communications LTD_Photographer Schiffl


Linda McCartneynak a 60-as évek rock and roll szcénájáról készült ikonikus képei a mai napig meghatározzák a swinging sixties-ről az emberekben élő képet. A fiatal fotográfus számára egy véletlen lehetőség hozta az áttörést: 1966-ban egy sajtótájékoztatón lefényképezhette a Rolling Stonest az Aftermath című albumuk bemutatóján. 1968-ban pedig ő volt az első nő, akinek abban a megtiszteltetésben volt része, hogy megjelenhetett az Eric Claptonról készült képe a Rolling Stones magazin címlapján. Paul McCartneyval 1967-ben ismerkedett meg, amikor a Beatlest fotózta a Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band című albumuk bemutatóján.

 


Brian Jones and Mick Jagger New York (c) 1966 Paul McCartney Photographer Linda McCartney


Jimi Hendrixről, Janis Joplinről, Jim Morrisonról, Aretha Franklinről és a Simon & Garfunkelről készült felvételei egyaránt a közelség és a bizalom atmoszférájáról álulkodnak – ami annyira egyedivé teszi Linda portréképeit. „Linda teljesen fesztelen, melegszívű egyéniség volt, rengeteg humorral és sok-sok szeretettel. És ez minden munkáján érződik” – mondta 1998-ban elhuny feleségéről Paul McCartney a kiállítás megnyitója alkalmából.

 


Paul and Martha London (c) 1968 Paul McCartney Photographer Linda McCartney


Négygyermekes anyaként Linda művészete a családja, és a természet felé fordult. A családja iránti odaadó szeretet légkörében a mindennapokról készült felvételei ugyanakkor arról árulkodnak, hogy mindvégig megőrizte a pillanat hangulata, a humor, a szürrealitás és a tökéletes időzítés iránti érzékenységét.

 


The Beatles Abbey Road London (c) 1969 Paul McCartney Photographer Linda McCartney


Linda McCartney képei 2013. október 6-ig láthatók a Kunst Haus Wienben.

Linda McCartney – Kunsthaus Wien
3. kerület, Untere Weißgerberstraße 13.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play