Kiállítják Leonardo ritkán látható rajzait

2013. augusztus 30.

print MTI

Kiállítják Leonardo ritkán látható rajzait

Leonardo da Vinci több mint ötven ritkán látható rajzát mutatja be a velencei Gallerie dell’Accademia (Akadémiai Képtár) nemrég nyílt kiállítása.

A Leonardo da Vinci - Az egyetemes ember című tárlat rendkívüli kulturális eseménynek számít, mivel harminc év óta nem állították ki a velencei Gallerie dell’Accademia tulajdonában lévő Leonardo-rajzokat.

Huszonöt, Leonardo kézírásával jegyzett rajzlapról van szó: remekművekről - írta a Corriere della Sera olasz napilap. A kiállítást további huszonhét Leonardo-rajz gazdagítja, melyek olasz és külföldi múzeumokból, gyűjteményekből érkeztek az Uffizi képtártól a Windsor-kastély királyi gyűjteményig.

A fekete és vörös színű Leonardo-rajzok utazást kínálnak a tudomány minden ágába a botanikától a mechanikáig és a harcászatig. Leonardo lapjain emberi fejek, karok, lábak, izmok, állatok, fák és virágok, harcászati gépek, lovak és lovasok láthatók. A festmények vázlataként, más munkák előkészítéseként, tudományos érdeklődésből vagy egyszerűen szórakozásból készült rajzok 1478-től Leonardo 1516-ban bekövetkezett haláláig kísérik végig a művész (1452-1516) munkásságát. Vannak közöttük torz fejeket ábrázoló karikatúrák is.

A december elsejéig nyitva tartó kiállításon a Leonardo leghíresebb rajzaként ismert vitruviusi ember is látható (1490) az ideális emberi arányokat mutató széttárt karjaival és lábaival.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play