Az újévi koncert az I. világháborúra emlékezik

2013. december 26.

print

Az újévi koncert az I. világháborúra emlékezik

16 kamera áll majd a bécsi Musikverein aranytermében, a balett „közjátékokat“ pedig a Liechtenstein-palota termeiből sugározzák. A program 56. alkalommal lesz élőben látható.

Nemcsak Ausztriában, több tucat országban elképzelhetetlen a január elseje a Bécsi Filharmonikusok koncertje nélkül. A koncertet öt kontinens 92 országának televíziója közvetíti, illetve sugározza időeltolódással.

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének közvetítését 2014-ben új rendező, Michael Beyer irányítja. Az osztrák televízió, az ORF ezzel összefüggésben új hangsúlyokat ígér a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjének nyolcvan országra kiterjedő közvetítésében.

 


Tizenhat kamerával állnak fel a Musikverein aranytermében, a balett „közjátékokat“ pedig a Liechtenstein-palota termeiből sugározzák. A program ötvenhatodik alkalommal lesz élőben látható, a zenekart ezúttal Daniel Barenboim vezényli. 
2009 óta másodszor vezényli Daniel Barenboim a Bécsi Filharmonikusok immár 74. Újévi koncertjét. A karmester kívánságára a megemlékezés az első világháború száz évvel ezelőtti kitörésére is helyet kapott a játszott zenedarabok témái között. Továbbá Richard Strauss születésének 150. évfordulója is központi téma.

 


A frissen felújított Liechtenstein-palotában Vivienne Westwood-ruhákba öltöztetett táncosok lépnek majd fel, és Ashley Page személyében a koreográfus is brit művész lesz.

 


A programban megemlékeznek a 100 éve kitört első világháborúról é s a 150 éve született Richard Straussról. A programot minden évben szinte az utolsó pillanatig titkolják – annyi azonban bizonyos, hogy a Musikverein virágdíszbe öltözött Aranytermét ilyenkor a Strauss dinasztia muzsikája uralja. Az idén Richard Strauss egy művével egészül ki a szokott névsor: a „Capriccio” (Holdfényzene) azért került be a műsorba, mert nyáron ünnepli a zenei világ a zeneszerző születésének 150. évfordulóját.

 


A tervek szerint Joseph Lanner és Léo Delibes művei színesítik egyebek között a Strauss-programot. A Kék Duna-keringőt idén két professzionális versenytáncos, Kathrin Menzinger és Vadim Garbuzov adja elő. A szünetben a backstage-re látogatnak a kamerák, portréfilmben mutatják be a karmestert, Daniel Barenboimot.

A hagyományoknak megfelelően a televízió közvetítésének közönsége kicsit még többet is kap, mint a jegyhez jutott szerencsések: balett betétek teszik látványossá a zenei programot.

Az ORF2 egyébként már a 11.15-kor kezdődő koncert előtt igyekszik ráhangolni a hangversenyre: portréműsor mutatja be a karmestert, és a kamerák segítségével a nézők bekukkanthatnak a kulisszák mögé, láthatják az előkészületeket. 

Kapcsolódó cikkek:

Meglepetések a bécsi újévi koncerten (2013)

Az újévi koncert a náci múlt része!


Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play