Alsó-Ausztria: a kultúra és az élvezetek hazája

2014. június 1.

print

Alsó-Ausztria: a kultúra és az élvezetek hazája

Csodálatos kulturális örökség, mozgalmas művészeti élet, finom bor, remek gasztronómia, és mindezek kultúrával, ízléssel megbolondítva egy tartalmas alsó-ausztriai nyaralás velejárói.

Alsó-Ausztria különleges elhelyezkedéséből adódóan mindig is vonzotta az embereket és a hódítókat, akik mozgalmas történelemmel és gazdag kulturális örökséggel ajándékozták meg a térséget. Az elmúlt két évezred éppen aktuális uralkodói mind mély nyomot hagytak maguk után. Itt találhatóak például a római kori tartományi főváros, Carnuntum maradványai. A Babenbergek várakkal és templomokkal és kolostorokkal, a Habsburgok pedig a grandiózus építkezésekkel, barokkba öltöztetett épületekkel járultak hozzá Alsó-Ausztria kulturális örökségéhez. Az európai barokk építészet remekei, mint a melki, a klosterneuburgi és a prunkbaui apátságok, továbbá a Schloss Hof parkja, mind Alsó-Ausztriában találhatóak.


Melki apátság

A hatalmas örökségek mellett új dolgok is keletkeztek. Az elmúlt években nagy elkötelezettséggel és anyagi befektetéssel új színvonalas múzeumnegyedet és rendezvényközpontot építettek ki a régióban. Figyelemreméltó, ahogy Grafeneggben a meglévőt a csúcs-modernnel párosították: a történelmi kastélyépület mellett egy felhőtoronynak keresztelt hipermodern szabadtéri színpadot építettek fel. Ez a színpad ad otthont a különböző magas színvonalú zenei programoknak. Grafenegg nyitott a világ különböző zenéire, a színpadon egymást váltják a klasszikus, a modern és a népzenei produkciók.
Grafenegg

Az Alsó-Ausztria Színházfesztivál szintén egy különleges kezdeményezés. Évről évre több mint 300 000 ezer néző kíváncsi a 20 különböző színpadon zajló előadásokra. A programban szerepelnek operák, operettek, színházi előadások, musicalek, így mindenki megtalálhatja a szívéhez legközelebb eső műfajt.

A 20. század első felébe röpít vissza két aktuális kiállítás is, melyeknek témája az első világháború. Schallaburgban „ÖRÖM&SZENVEDÉS - Élet a nagy háborúban 1914-1918” című kiállításon megismerkedhetünk a „20. század első kataklizmájával”, az I. világháború előzményeivel és következményeivel.
Schallaburg

Az artstetteni kastély a császári família nyári rezidenciájaként szolgált, illetve a trónörökös Ferenc Ferdinánd és felesége, Hohenberg Zsófia hercegnő utolsó lakhelye volt, mielőtt 1914-ben Szarajevóban egy fanatikus férfi ki nem oltotta az életük. A tragédia az első világháború kitöréséhez vezetett. A Kormányozni & Veszíteni című kiállítás a császári család életét és munkásságát mutatja be.

Alsó-Ausztria egy igazi kulináris kincsesbánya. A határoktól távol természetesen a hazai bor a legismertebb. Nem csoda, hiszen Ausztria bortermelő vidékeinek több mint a fele Alsó-Ausztriában található. A itt termő grandiózus veltliner és a rizlingek, amelyek a világ legjobb fehérborai közé számítanak, méltán emelik az ausztriai borok hírnevét. Az alsó-ausztriai borútra indulóknak két dátumot érdemes megjegyezniük. Április végén, május elején a „Bortavasz” alkalmából az alsó-ausztriai borászok és pincészetek megnyitják a közönség előtt kapuikat, hogy a nagyközönség megkostólhassa a legújabb borokat. A fontosabb rendezvények: Traisental Wine Tasting, kamptali bortavasz, Kremstal, Wachau, Tour de Vin, wagrami tavaszköszöntő, Weinviertel bortúra, Thermen régió borfesztivál.


Weinviertel

A „Borősz Alsó-Ausztriában” rendezvénysorozat közel 800 különböző programmal várja a szőlő és a bor szerelmeseit. Az olyan eredeti ünnepek és szokások, mint a borkeresztelő és a szüreti hálaadás mellett kihagyhatatlan programpontok az újbor bemutatása, a pincesorokon zajló utcafesztiválok, kirándulások és lovaskocsikázások.

Alsó-Ausztriai kulináris kincseit nem csak a szőlőskertekben lehet megtalálni. A földeken és legelőkön, a kertekben és a vizekben sokféle regionális finomsággal találkozhatunk. A wachaui sárgabarack és a waldvierteli mák a legismertebbek, ezeken kívül Alsó-Ausztriában további 30 úgynevezett „Élvezetek régiója” található. Ide tartozik a mostvierteli körtemust, a traisentali gyümölcslevek, a marchfeldi spárga és a ybbstali pisztráng. Aki úgy gondolja, hogy ezek a különlegességek nyilvánvalóak, az téved. A megszámlálhatatlan különböző gasztronómiai fesztiválokon mérhető le igazán milyen kiemelt szerepet kapnak a hazai termékek Alsó-Ausztriában.

A spitzi sárgabarack szüreten mutatják be, hogy milyen specialításokat lehet a wachaui barackból elkészíteni. Készül belőle lekvár, pálinka, különféle sütemények és nem utolsósorban a híres barackos gombóc, amely ebből a fesztiválon a híres gombócautomatával készítik.

A Waldviertelben egy falucska teljes egészében a máknak kötelezte el magát. Armcschlagban minden éven szeptemberben rendezik meg a mákszüretet. A mákspecialitások mellett széles zenei program várja az érdeklődőket, valamint néptánc csoportok és egy népviseleti divatbemutató is színesíti a fesztivált. A „mákosrétestúra" útvonala a falu környéki mákmezőkhöz vezet, ahol festői látvánnyal és további kulináris élvezetekkel gazdagodhatunk.
Elbűvölő természeti látványban lehet része annak, aki a lehalászó ünnepségre érkezik a Waldviertelbe. A nemzeti ünnepen, október 26-án a pontyot is ünneplik.

Október végén Retzer Land mindig a világ legnagyobb bogyós gyümölcse, a tök mellett kötelezi el magát. Ezer meg ezer kivájt tök jelzi a tökünnep beköszöntét. A jó zene, az önfeledt szórakozás, a tökből készített szobrok és a termésből készült finomságok adják meg a program jó hangulatát.
Pulkau

A dirndl szónak Alsó-Ausztriában három jelentése van: egyrészről jelenti a népviseletet, aztán a lányt és – amit sokan nem tudnak – egy kis piros vadbogyót is így hívnak. A húsos somot Pielachtalban szeptemberben szüretelik. A szüreti ünnepségen minden a közkedvelt gyümölcsről szól.


Dirndl

Alsó-Ausztriába az év bármely napján érdemes ellátogatni, hiszen regionális specialitásokat úgyanúgy megtaláljuk a sokcsillagos éttermekben, mint a helyi fogadókban.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play