Tour 2014: Le Touquet-Paris-Plage - Lille

2014. július 6.

print

Tour 2014: Le Touquet-Paris-Plage - Lille

Az idei Tour angliai szakasza után, kedden már Franciaországban versenyez a mezőny. Kedden a Le Touquet-Paris-Plage és Lille közötti 163,5 kilométeres etap vár a mezőnyre.Két negyedik kategóriás hegy található az útvonalon, egyik a 6.5 százalékos Cote de Campagnette és az 5.7 százalékos Mont Noir. Egészen a belga határon fognak tekerni, egyszer át is fognak menni, de csak pár kilométer erejéig. Az ezt követő szakasz azonban Belgiumból fog indulni, ahol az út egy harmadát fogják tölteni.

 


Az első szakaszon is győztes német Marcel Kittel nyerte hétfőn a Tour de France harmadik szakaszát, amelyet a Cambridge és London közötti 155 kilométeres távon rendeztek meg. A Giant csapat 26 éves bringása mögött az összetettben is második szlovák Peter Sagan ért célba, harmadikként pedig az ausztrál Mark Renshaw zárt.

 


Marcel Kittel


Az összetettben élen álló olasz Vincenzo Nibali a hétfői napon megőrizte két másodperces előnyét Sagannal szemben.

 
Az idei Tour angliai része ezzel lezárult, kedden már Franciaországban versenyez majd a mezőny. Kedden a Le Touquet-Paris-Plage és Lille közötti 163,5 kilométeres etap vár a mezőnyre.

 


Le Touquet-Paris-Plage


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 4. szakaszról: „Véget ért az angol kaland. A Tour francia földre érkezve a pelotont Le Touquet-Paris-Plage-ból Lillebe fogja vezetni. Őszintén szólva, én a sprinterek uralmát várom. A szakasz a modern kerékpározás karakterisztikáját követi, bár mi, rendezők, jobban szeretnénk, ha a versenyek sokkal kiszámíthatatlanabbak lennének. Azonban, az összetettben jól állók mindent meg fognak tenni, hogy megőrizzék pozíciójukat, különösen, mert ez a végeredmény fogja meghatározni a csapatkocsik sorrendjét a következő szakaszon. Ezt fontos lesz észben tartani, mert nagyon sok technikai hiba adódhat majd a 15 kilométernyi macskakövön.”
Két negyedik kategóriás hegy található az útvonalon, egyik a 6.5 százalékos Cote de Campagnette és az 5.7 százalékos Mont Noir. Egészen a belga határon fognak tekerni, egyszer át is fognak menni, de csak pár kilométer erejéig. Az ezt követő szakasz azonban Belgiumból fog indulni, ahol az út egy harmadát fogják tölteni.

Le Touquet-Paris-Plage tengerparti üdülőváros, lakóit Touquettois-nak hívják. A sportok paradicsomának szokták nevezni a sportok széles skálája miatt, melyek itt megtalálhatók. Az egyik legrégebbi golf pálya még ma is használható, 1904-ben építették, míg a helyi pályán nyerte meg első versenyét 1913-ban Suzanne Lenglen, aki később kétszeres olimpiai bajnok és tizenkétszeres Gland Slam győztes teniszező lett. A hatalmas partok és a szeles időjárás inspirált egy itteni férfit, Henry Demoury-t, hogy megépítse homok yachtját, ő kezdte el népszerűsíteni a homokvitorlázást, amely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ezeknek fényében nem meglepetés, hogy már többször is rendeztek itt Tour szakaszt: 1971-ben Mauro Simonetti győzelmét láthattuk, 1976-ben pedig Freddy Maertens időfutam sikerét, aki a legjobb időfutammenőket két-három perccel verte.

A város a Cote d’Opale nevű tengerpart szakaszon fekszik, mely a legsikeresebb üdülőterület Pas-de-Calais megyében, különösen a közeli műemlékeknek köszönhetően. Le Touquet-nak 20 épülete is rajta van a történelmi műemlékek listáján: a Városháza, a piac, és más magánházak, melyek érdekesek építészeti, művészeti vagy történelmi szempontból.

A La Canche világítótornyot Louis Quételart tervezte 1952-ben. Az 57 méter magas torony zseniális építészeti gyöngyszem, a teteje 274 lépcső vezet. A La Clanche öböl nemzeti park nagy népszerűségnek örvend a friss levegőnek és a hatalmas lovaglópályának köszönhetően, ahol nem csak a lovaglást lehet kipróbálni, de versenyeket is rendeznek.

Luxus szállodákban sincs hiány, hiszen ez a gazdag franciák északi játszótere, „tengerparti Párizsnak” is szokták hívni. Anglia közelsége miatt sok angollal is találkozhatunk a városban.
Helyi híres ételek a Pérard étterem hallevese, a moules-frites (kagyló sült krumplival), a ratte burgonya, és a Chat Bleu csokoládémanufaktúra termékei.

Lille elhelyezkedésének köszönhetően fontos szerepet játszott a történelemben az összes flandriai eseményben. A Tour de France-ok történelmében is fontos volt a szerepe: az északi főváros kétszer is, 1960-ban és 1994-ben rendezte a Grand Départ-t, azaz innen indult az egész verseny. Ráadásul húsz évvel ezelőtt éppen itt állította fel az angol Chris Boardman az azóta is megdöntésre váró világrekordot: 55,152 volt az átlagsebessége. Boardman ma a Team Sky-nál dolgozik.

 


Lille, La Grand Place


A város focicsapata a Lille Osc, a Ligue 1-ben játszik. Itt fogják rendezni a 2016-os labdarugó Európa-bajnokságot, valamint minden évben átmegy rajta a nagyon híres kerékpár verseny, a Paris-Roubaix.

Kezdetekben a kelták, szászok és frankok éltek itt. Később a flandriai grófoké lett. Nagyon sok viking, normann és magyar támadás érte ezt a részt, ezek alatt látták meg a grófok a területben rejlő lehetőséget.

2004 óta, mikor Lille volt Európa kulturális fővárosa, a város életét meghatározza a turizmus. A Lille Fantastic 2012 után, mely egy hatalmas három hónapos fesztivál volt, a következő ilyen kulturális szezon 2015-ben lesz. De 2014 is fontos év: száz éve kezdődött az első világháború, és a Bouvines-i csatának (Földnélküli János és II. Fülöp Ágost közt) is idén van a 800. évfordulója.

Köszönhetően a 85 községnek és a majdnem egy milliós lakosságának, Lille ma is egy innovatív, élhető, zöld, befogadó város, mely nyitott a nagy fesztiválokra és sporteseményekre. A történelem során volt flamand, burgund és spanyol, mielőtt francia kézre került volna, és emiatt még ma is nagyon sokféle nemzet képviselői élnek a városban.

Lille régebben is ipari központ volt, ez most sincs másképp: rengeteg nemzetközi cég képviseli itt magát.

Híres lakosai közt van Louis Pasteur és Charles de Gaulle.

Franciaország negyedik legnagyobb agglomerációja Roubaix-val, Villeneuve d’Ascq-kal és Tourcoing-gal Párizs, Marseille és Lyon után, és Nord-Pas-de-Calais régió székhelye.
Specialitások a carbonnade flamande (flamand ragu), a potjevleesch, a borókával ízesített ételek, a sajtok és a sörök.

Útközben át fognak haladni Montreuil-sur-Mer-en. Régen a Capeting Királyság egyetlen kikötője volt, ma már 10 kilométerre fekszik a parttól, de a citadella és a középkori vár két tornya is megmaradt, ahol Bertha királynő raboskodott. Victor Hugo A nyomorultak című művének is itt játszódik egy része.

Egy másik látnivaló az úton Saint-Omer városa lesz, mely a legnagyobb város az Opale nemzeti park mocsarain és szirtjein. Látnivalói a katedrális és a St. Bertin apátság.

Érinteni fogják még Arquest, mely az egész világon híres a üveggyáráról. 1825-ben alapították, és itt készítették az első üvegasztalt. A gyár látogatható. A Les Fontinettes hajólift szintén megér egy utat az Aa folyó és Neufossé csatorna közt, egyedülálló Franciaországban.

Át fognak még haladni Steenvordén, ahol Cedric Vasseur született, az 1997-es Tour sárga trikósa, és apja, Alain aki nyert egy szakaszt 1970-ben.

Armentiéres Line Renaud énekesről, a harangtornyáról és Dany Boon színészről híres, aki a „Bienvenue chez les Ch’tis” (Isten hozott az Isten háta mögött), Franciaország mindenidő legsikeresebb filmjének volt rendezője és főszereplője. Amedee Fournier, az 1939-es Tour két szakaszának győztese szintén ebből a városból származik.

Az úton látni fogjuk a Villa Cavrois-t is, Croix-ban. Robert Mallet Stevens tervezte 1929-ben Paul Cavrois-nak Roubaix-i textiliparosnak, és ma a világ leghíresebb 20. században épült házának tartják. A második világháborúban a német hadsereg foglalta el a villát, be is költöztek, de a Cavrois család végig itt élt, egészen 1986-ig, mikor eladták a szomszédos birtoknak, akik először le akarták rombolni. De egy lelkes csoport létrehozott egy alapítványt a megmentésére, és azt is elérték, hogy felvegyék a történelmi műemlékek listájára 1990-ben. 2001-ben újították fel, így ma már az eredeti, 1932-es állapotában láthatjuk. 2015 tavaszán fogják megnyitni a látogatók előtt, a jegyiroda és az ajándékbolt a házőrző kunyhójában lesz.

 

Villa Cavrois


Magáról a régióról, Nord-Pas-de-Calais-ról azt kell tudni, hogy Franciaország legészakibb tartománya, Pikárdia, Belgium, és a La Manche csatorna közt fekszik, egészen a határon. Volt flamand, burgund, spanyol, angol és osztrák kézen is, XIV. Lajos alatt került Franciaországhoz. Legnagyobb városa a székhelye Lille, de itt található még Calais, Dunquerque, Valenciennes, Arras és Lens is. A régió híres a halászatról, a söreiről, a Le Touquet-i ratte burgonyáról, a kagylóról, a herringről, a Waterzooi flamand egytálételről, a sörökről (Jeanlain, Trois-Monts, Pelican), a sajtokról (Maroilles, Vieux Lille, boulette d’Avesnes), a karneválokról, a tengerpartról és az első világháborús műemlékeiről.

Két megyéből áll: a Lille székhelyű Nord-ból, és az Arras székhelyű Pas-de-Calais-ből, a kettő összetételéből áll a régió neve.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play