Tour 2014: Mulhouse - La Planche des Belles Filles

2014. július 14.

print

Tour 2014: Mulhouse - La Planche des Belles Filles

A német Tony Martin, az Omega Pharma-Quick-Step versenyzője, egy hosszú szökés után megnyerte a Tour de France vasárnapi, 9. szakaszát. Hétfőn, július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, a Bastille napon a Mulhouse és La Planche des Belles Filles közötti 161,5 kilométeres hegyi szakasz vár a mezőnyre.A német Tony Martin, az Omega Pharma-Quick-Step versenyzője, egy hosszú szökés után megnyerte a Tour de France vasárnapi, 9. szakaszát. Hétfőn, július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén, a Bastille napon a Mulhouse és La Planche des Belles Filles közötti 161,5 kilométeres hegyi szakasz vár a mezőnyre.

 


Az előző szakasz a Tony-k sikerét hozta: Tony Martin időfutam specialista nyerte a szakaszt és vette át a pöttyös trikót, míg Tony Gallopin az összetettben vette át a vezetést Nibalitól másfélperccel. Bár valószínűleg holnap az olasz vissza is fogja venni, Gallopinnek ez élete legnagyobb sikere. Szökésből sikerült mindkettő Tonynak a siker, még Machado, és Rolland jött be a top 10-be ugyanennek a szökésnek köszönhetően, előbbi a harmadik helyre, utóbbi a nyolcadikra.

 


Tony Martin


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 10. szakaszról: „ Ez is egy olyan befutó, mely gyorsan szerzett hírnevet magának: a La Planche des Belles Filles-en szerezte meg első Tour győzelmét Chris Froome 2012-ben. Ha idén sem akar más eredményt elérni, jó szakasznak nézünk elé! Lesz némi tűzijáték a hét emelkedőn, köztük a Col des Chevreres-en a 15%-os részeivel és természetesen a befutóval, a La Planche des Belles Filles-el, amit a Tour még csak másodszorra mászik meg, és a vége 20%-os részeket is tartogat. Nem tudom, hogy itt fog-e eldőlni a győztes kiléte, de azoknak a nevét meg fogjuk itt tudni, akik elvesztették. Június 14-én fog zajlani, a franciák nemzeti ünnepén, a Bastille napon, ezért valószínűleg a francia versenyzők mindenképpen támadni fognak. Az Ag2r kifejezetten erős idén, ezért érdemes lesz odafigyelni Romain Bardet-ra, Jean-Cristophe Péraud-ra és Christophe Riblon-ra.”

 


A szakasz a tegnapi befutó helyszínéről Mulhouse-ból indul, és a híres emelkedő, a Vogézek legdurvább emelkedője, a La Planche des Belles Filles lesz a cél. Egy darab harmadik kategóriás hegy lesz, kettő második kategóriás, és négy első emelkedő.

 


Egyetlen síparadicsomként Haute-Saone megyében, az 1148 méter magas La Planche des Belles Filles 2012-ben Chris Froome első Tour sikerével vált híressé szélesebb körben. Az utolsó kilométereken, miután keményen dolgozott Bradley Wigginsnek, válaszolva Cadel Evans támadására, dicsőséget szerzett csapatának a Skynak: egy szakasz győzelem neki, és egy sárga trikó Wigginsnek.

 


A sípályák százakat vonzzanak hetente. Az 5 alpesi sí pálya mellett 50 kilométernyi sífutó pálya, bob és több túra útvonal áll a látogatók rendelkezésére.

A Notre-Dame du Haut de Ronchamp kápolna emblematikus jelképe a régiónak. Le Corbusier építész álmodta meg 1950-ben és öt év múlva fejezték be. A modern építészet leghíresebb temploma, fontos zarándokhellyé nőtte ki magát. A teteje hajóorra emlékeztet, belsejét a fény rejtélyessé, misztikussá teszi. A második világháborúban lerombolt kápolna helyén épült.

 


Notre-Dame du Haut de Ronchamp


A terület második legnagyobb autógyára is itt található, a Peugeut-Citroen gyár, mely a világ minden tájára szállít alkatrészeket.

Útközben át fognak haladni Ensisheim, mely bár fontos kálium-hidroxid kitermelő, mégsem erről híres: a 16. századi palotában állítják ki Európa legrégebbi meteoritját, mi épp ebben a városban hullott le az égből 1492-ben.

 
Munster a sajtról lett ismert szerte a világban. Először a 7. században épült St. Gregoire apátság szerzetesei készítették tehéntejből, és ma már évente 8.000 tonnát termelnek. A város alpesi hangulata miatt kapta a kis Svájc elnevezést.

Metzeral-ban található az Emma templom, mely az első világháborúban elesett katonáknak állít emléket. Emma állítólag a mai napig kísért a templomban férje, Roland herceg halála után, aki Roncevaux-ban hunyt el.

Le Thillot régi bánya- és textílváros. Itt született Jules Ferry, 19. századi politikus, aki a modern francia oktatás atyja, és Francois Remette, legendás kapus az 1950-es években.

Servance-ban található a Le plateau des mille étangs, azaz az ezer tó síksága. A gleccserek vájták ki 12 ezer évvel ezelőtt, és teljesen megőrizte a jégkorszakbeli állapotát a tájnak.

 


Le plateau des mille étangs


A befutó már Franche-Comté régióban lesz. Fővárosa Besancon, nagyobb városok még Dole, Belfort, Vesoul és Arbois. Történelme során szinte végig a Burgund Királysághoz tartozott. Innen származik Victor Hugo, Auguste és Louis Lumiere, Louis Pasteur és Raymond Blanc. Híres a vin jeune borról, a comté, a munster, a cancoillotte, a metton és a vacherin sajtokról. Négy megyéjéből a mezőny csak Haute-Saone-t fogja érinteni, mely a turisták körében a zöld turizmus és a csatorna hajózás miatt ismert.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play