Tour 2014: Tallard - Nimes

2014. július 21.

print

Tour 2014: Tallard - Nimes

Rafal Majka nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati 14. szakaszát, amelyen az összetettben élen álló olasz Vincenzo Nibali második lett, és tovább növelte előnyét üldözőivel szemben. Vasárnap a Tallard és Nimes közötti 222 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.Rafal Majka nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati, 14. szakaszát, amelyen az összetettben élen álló olasz Vincenzo Nibali második lett, és tovább növelte előnyét üldözőivel szemben. Vasárnap a Tallard és Nimes közötti 222 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

 


Rafal Majka

 

Tierry Gouvenou, a versenyigazgató a 15. szakaszról: „A második hét végére egy átmeneti szakasz maradt. Valószínűleg a sprintereké lesz, akik extramotiváltak lesznek, hiszen az amfiteátrum előtt lesz a befutó, Nimes-ben. De sose lehet tudni. Tavaly senki sem fogadott volna az ellen, hogy Saint-Amand-Montrond-ban nem sprintbefutó lesz, de aztán jött az oldalszél. Ez is egy ilyen átlagosnak tűnik, de ki tudja, lehet hogy a könyvekbe az elmúlt tíz év legjobb napjaként fog bevonulni. Nem érezheti magát biztonságban még az sem, aki sok perccel vezet az összetettben, különösen ha a szél elkezd fújni…”

 


A szakasz Tallard-ból Nimesbe vezet, szinte teljesen sík.

Tallard a légi sportok királysága, különösen az ejtőernyőnek és a sárkányrepülőnek, mely egész Európából vonz fanatikusokat, még a francia hadsereg is itt gyakorol. Lehet, hogy ez adott szárnyakat Cedric Vasseur-nek, aki innen indult a szakasz győzelem felé Marseille-be 2007-ben. A szökevénycsoport tagjaként, utolsó évében versenyzőként a fiatalokat verte meg a célvonalnál.
A városban mindössze 140 ezren laknak, Hautes-Alpes megye déli részén fekszik a Durance folyó mentén.

 


Tallard


A középkori kastélya körül épült az óváros és St. Gregoire templom. A város parkja, a Parc de la Garenne is létezett már ekkor: a helyi urak vadász területe volt.

 

St. Gregoire templom


Specialitásai az alma és Tresbaudon bor (fehér muskotály, 2014-ben megnyert egy versenyt Párizsban).

Nimes Gard megye székhelye, és egyike a városoknak, melyeknek már több mint 100 éves történelme van a Tour-ral kapcsolatban. Utoljára öt évvel ezelőtt látogatott el ide a mezőny, akkor Mark Cavendish sprintjének voltunk szemtanúi, és így Nimes is egyik lett a húsz településnek, ahol a brit nyert már.

 


Nimes


A fociscsapata, az Olimpic Nimes a League 2-ben játszik.

Az amfiteátrum a világon az egyik legjobban fennmaradt, az első században építették és egészen a középkorig használták, mint erődöt. A múzeumban 25000 római kori tárgy van kiállítva, köztük Akhilleusz mozaikjával.

 


A Masion Carrée-t (Kockaház) Augustus fogadott fiainak tiszteletére építette Agrippa. A Forum része volt, a város gazdasági és adminisztratív szívéé. 2011-ben restaurálták. Szembe vele húsz évvel ezelőtt Sir Norman Foster húzatta fel a Carré d’Art-ot (Művészet kockája), mely szöges ellentéte lett az ókori másának. Modern művészeti múzeumként üzemel.

 


Masion Carrée, háttérben a Carré d’Art


A la Fontaine kert egyike volt Európában a legelső publikus kerteknek. A Magne torony a római határ legmagasabb tornya volt.

A piac a régió legszebb fedett piaca, Nimes-ben a mindennapokban is fontos szerepet játszik. 1885-ben épült.

Specialitásai a Costieres bor, a brandade (sózott tőkehal olívaolajjal), a petits pates nimois (híres kis sütik), és a gariguette eper.

 
Petits pates nimois


Sisteron főképp bárányról és a katedrálisról ismert. Sok Párizs-Nizza után 2010-ben végre először rendezhetett Tour szakaszt.

Gordes egy szikla tetején fekszik, híres Sénanque apátságról, a borikról (kis kőházak) és az itt dolgozó festőkről (Vasarely, Pol Mara stb.).

Cavaillon a dinnye fővárosa és híres római maradványairól, a diadalívről, a 11. századi régi katedrálisról és a 15. századi zsinagógáról. Már rendezett Párizs-Nizza és Critérium International szakaszt.

Saint-Remy-de-Provence, Nostradamus városa már az ókorban lakott volt, melyet a Glanum régészeti lelőhely is bizonyít, gall, görög és római maradványokkal.

 


Saint-Remy-de-Provence


Tarasconban játszódik Alponse Daudet hírhedt műve, a Tarasconi Tartarin. Jó állapotban maradt fenn René király kastélya is, melyet állítólag egy félelmetes szörny, a Tarasque lakik.

A szakasz már Languedoc-Roussillon régióban ér véget. Fővárosa Montpellier, híresebb városok még Nimes, Perpignan, Carcassonne és Beziers. Eredetileg a langue d’oc (oc [okcitán] nyelv) innen kapta a nevét. Bora nagyon híres, a borszőlő már a homo sapiens megjelenése előtt is termett. 5 megyéje van, köztük Gard-ot fogja érinteni a mezőny. A római akvadukt, a Pont du Gard, innen kapta nevét. Jelentése Gard hídja.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu