Tour 2014: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon

2014. július 22.

print

Tour 2014: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon

A norvég Alexander Kristoff nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi 15. szakaszát, az összetettben éllovas olasz Vincenzo Nibali tovább őrzi előnyét. A hétfői szünnep után, kedden a Carcassonne és Bagneres-de-Luchon közötti 237,5 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.A norvég Alexander Kristoff nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi 15. szakaszát, az összetettben éllovas olasz Vincenzo Nibali tovább őrzi előnyét. A hétfői szünnep után, kedden a Carcassonne és Bagneres-de-Luchon közötti 237,5 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

 


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 16. szakaszról: „A második pihenőnap után rendezik a 2014-es Tour leghosszabb szakaszát. 237,5 kilométer van a menün, hat órányi tekeréssel és a Port de Bales közvetlenül a befutó előtt. Az előző éveket visszanézve, aki a csúcsot 30-40 másodperces előnnyel szeli át, az a lejtmenetben már nem fogja azt elveszíteni, és győztesként fog Bagneres-de-Luchonba érkezni. Tehát ez előny bárkinek, aki támadni fog. Papíron egyértelműen nem ez a legnehezebb szakasz, de nem feledjük el 2010-et, mikor Andy Schleck elvesztette a sárgát a Bales-n mechanikai gondok miatt.”

 


Az előző szakaszt Alexander Kristoff nyerte, aki így már második győzelmét ünnepelhette idén. Ez a szakasz Carcassonne-ból és Bagneres-sur-Luchonba fog menni. Az elején lesz két negyedik, aztán az utolsó 50 kilométeren egy második, egy harmadik és a Port de Bales kiemelt kategóriás emelkedő.

 


Alexander Kristoff 2. szakaszát nyeri


Carcassonne-ban minden évben 500.000 embert vonzó július 14-i tűzijáték egy bónusz ajándék volt Jaroszlav Popovicsnak, aki 2006-ban itt nyerte meg a szakaszt.

 


Carcassonne


A legnagyobb fesztivál azonban a Carcassonne fesztivál, melyet először 1908-ban rendezték a színházban, ma már Franciaország tíz legnagyobb ünnepségei közt van. Idén június 19-től augusztusig tartják. Lesznek színházi, cirkuszi, táncos és zenei előadások, ráadásul még Tour szakaszt is rendeznek. Koncertezik Lana del Rey, Elton John, Vanessa Paradis, James Blunt, a Massive Attack, a Jacksons, Franz Ferdinand, Joe Satriani és Étienne Daho.

Maga a város elsősorban a középkori óvárosáról ismert, de már a Krisztus előtti 6. században is lakták a gallok. A 3. században épült a sánc, melynek maradványai ma is láthatók a belső városfal körül. Trencavel grófjai építették a kastélyt a nyugati részen a 12. században, melyet egy évszázaddal később kibővítettek és falat húztak köré. Időközben Simon de Monfort elfoglalta a albigensek elleni keresztes hadjárat során és a birtokához csatolta, sírja ma is itt található. A 3. században építették a külső várfalat és erősítették meg a belsőt, és ez tette a középkor legnagyobb várává és fontos erőddé az aragóniai határnál. De nem csak ebben tartja a rekordot: A Saint-Nazaire bazilika üvegablakai a világon a legrégebbiek. A város 1659-ben vesztette el stratégiai jelentőségét, a pireneusi béke után.

A Canal du Midi-t Pierre Paul Riquet építette a 17. században, hogy összekösse az Atlanti-óceánt és a Földközi-tengert egy mesterséges csatornával. Régen fontos kereskedelmi út volt, ma csatornahajózásra használják, mely népszerű a turisták körében.

 


Canal du Midi


A Cavayere-tó egy 1985-ös erdőtűz következményeként jött létre. Ma már ide járnak pihenni a carcassonne-iak. A tó közepén egy sziget található, melyet kacsáknak tartanak fent.
Specialitásai a cassoulet és az Aude-i borok (Minervois, Cabardes, Corbieres és a Malepere).

 


Cavayere-tó


Bagneres-de-Luchon 1910-ben vonult be a Tour történetébe mikor az első kettő hegyiszakasz befutóját és startját rendezte mindkettőt Octave Lapize nyerte. Emiatt nyerte el a Pireneusok királynője becenevet. Száz évvel később Thomas Voeckler nyert a francia bajnoki trikóval a vállán, majd 2012-ben ezt újra megismételte szökésből.

 


Luchon


52-szer rendeztek már itt szakaszt, nyert itt Luis Ocana, Eddy Merckx, Federico Bahamontes és Hugo Koblet. Az egyik szakaszon Albert Bourdon 16 perc előnnyel ért be a szökés előtt, 153 kilométeres szökése máig a leghosszabb a Tour történetében.

Luchon Európa egyetlen természetes törökfürdőjéről híres. Ma már kibővítették egy gyerekrésszel és kinti medencével, valamint idéntől újrahasznosítják a vizet, hogy melegítsék a termál medencét. 

A Luchon-Superbagneres siüdülő a legrégebbi a Pireneusokban, egy felvonónak köszönhetően közvetlenül a városból elérhető. Nyolc percig tart az út, gyönyörű kilátás nyílik a Maladeta és az Aneto csúcsokra.

A Hospice de France egy étterem és múzeum 1,380 méteren, régen a Santiago de Compostellába
tartó zarándokok egyik szállás helye volt.

Specialitásai a pétéram (bárány pacal), a pistache (cassoulet birkából), a gateau a la broche (nyárson sült süti), a Dardenne csoki, a Luuchon-i ásvány víz és a szappan.

 

Gateau a la broche


Útközben áthaladnak Le Mas d’Azil-on, mely az őskori barlangról híres, barlangrajzokat és más eszközöket is találtak benne. Átvezet rajta egy autóút, ezzel egyedülálló Európában.

Lescure-ben található a Combelongue apátság. Román stílusban épült, téglákból, ezzel egyedülálló a területen.

Saint-Girons-ban tavaly is járt a Tour, innen indult a kilencedik szakasz, Daniel Martin nyerte. Kastélyában laktak a Couserans grófok.

Audressein temploma, a Notre-Dame de Tramesaygues a Santiago-i úton fekszik, így a zarándokok itt is le szokták róni tiszteletüket.

A befutó már Midi-Pyrénées régióban lesz, mely Franciaország legnagyobbja, nagyobb, mint Dánia vagy Hollandia. A múlt században hozták létre, Gascgone és Languedoc egyesítésének céljával, Toulouse központúságával. Nagyobb és ismertebb városok még Albi, Auch (Gascogne fővárosa), Castres, Lourdes, Montauban és Tarbes. Itt született többek közt d’Artagnan, Simon de Monfort, Jean-Francois Champollion, Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre de Fermat és Pierre Bayle.

 


D’Artagnan


A régió specialitásai a cassoulet, Toulouse-i kolbász, a Fronton-i borok és a Cadours-i fokhagyma.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play