Belépőt szednének Velencében

2014. augusztus 13.

print MTI

Belépőt szednének Velencében

A reggel érkező, este távozó velencei "villámturistákra" vetnének ki belépőjegyet Velencében. Évi 25 millióra teszik a Velencébe érkező turisták számát. Ezekből azonban csak 8 millióan szállnak meg a városban, a többiek úgynevezett egynapos látogatók. Ez sokaknak nem tetszik.

A reggel érkező, este távozó velencei "villámturistákra" vetne ki belépőjegyet Ilaria Borletti Buitoni olasz kulturális államtitkár. Az ötletet van, aki támogatja, van, aki ellenzi a lagúnák városában.

Évi 25 millióra teszik a Velencébe érkező olasz és külföldi turisták számát. Ezekből azonban csak 8 millióan szállnak meg a városban, a többiek úgynevezett egynapos látogatók.

"Velencét lassan megöli a turizmus. Megfullad a reggel érkező, este távozó látogatók tömegétől, akik keveset vagy semmit nem hagynak maguk után, és szabályosan elhasználják Velencét" - fogalmazott Ilaria Borletti Buitoni. A kulturális államtitkár bejelentette: látogatási díj bevezetését kezdeményezi azon turisták számára, akik még egy napra sem szállnak meg Velencében.

Turisták tömege Velencében

A Velencébe való belépőjegy 1983 óta napirenden szerepel, és ez alkalommal is egyszerre kíséri helyeslés és ellenvetés. Claudio Scarpa, a velencei szállodások egyesületének elnöke igazat adott az államtitkárnak hangsúlyozva, hogy az otthon készített szendviccsel érkező és ezt az utcán fogyasztó látogatók valóban elárasztják a várost, és kevés pénzt költenek. Ugyanakkor sokba kerülnek, mivel sokat kell utánuk tisztítani Velencét.

Turisták tömege Velencében

Nem lehet pénzbeli és társadalmi különbségeket tenni a turisták között - hangoztatta Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke. Az Északi Liga politikusa szerint a belépőjegy diszkriminációt teremtene. Nemet mondott a velencei kereskedők szövetsége is, amely úgy látja, a turistákat nem lehet megadóztatni. Velence egyébként is drága város: az első számú közlekedési eszközként használt vaporetto-hajón a jegy 7,50 euróba kerül. Ez önmagában belépőjegynek számít a lagúnák városába.

A világ egyetlen egy városában sem létezik ilyen belépőjegy. Ennek bevezetését az Európai Unió Velencében sem engedné meg - jelentette ki Massimo Cacciari volt velencei polgármester. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play