Belépőt szednének Velencében

2014. augusztus 13.

print MTI

Belépőt szednének Velencében

A reggel érkező, este távozó velencei "villámturistákra" vetnének ki belépőjegyet Velencében. Évi 25 millióra teszik a Velencébe érkező turisták számát. Ezekből azonban csak 8 millióan szállnak meg a városban, a többiek úgynevezett egynapos látogatók. Ez sokaknak nem tetszik.A reggel érkező, este távozó velencei "villámturistákra" vetne ki belépőjegyet Ilaria Borletti Buitoni olasz kulturális államtitkár. Az ötletet van, aki támogatja, van, aki ellenzi a lagúnák városában.

Évi 25 millióra teszik a Velencébe érkező olasz és külföldi turisták számát. Ezekből azonban csak 8 millióan szállnak meg a városban, a többiek úgynevezett egynapos látogatók.

"Velencét lassan megöli a turizmus. Megfullad a reggel érkező, este távozó látogatók tömegétől, akik keveset vagy semmit nem hagynak maguk után, és szabályosan elhasználják Velencét" - fogalmazott Ilaria Borletti Buitoni. A kulturális államtitkár bejelentette: látogatási díj bevezetését kezdeményezi azon turisták számára, akik még egy napra sem szállnak meg Velencében.

Turisták tömege Velencében

A Velencébe való belépőjegy 1983 óta napirenden szerepel, és ez alkalommal is egyszerre kíséri helyeslés és ellenvetés. Claudio Scarpa, a velencei szállodások egyesületének elnöke igazat adott az államtitkárnak hangsúlyozva, hogy az otthon készített szendviccsel érkező és ezt az utcán fogyasztó látogatók valóban elárasztják a várost, és kevés pénzt költenek. Ugyanakkor sokba kerülnek, mivel sokat kell utánuk tisztítani Velencét.

Turisták tömege Velencében

Nem lehet pénzbeli és társadalmi különbségeket tenni a turisták között - hangoztatta Luca Zaia, Veneto tartomány elnöke. Az Északi Liga politikusa szerint a belépőjegy diszkriminációt teremtene. Nemet mondott a velencei kereskedők szövetsége is, amely úgy látja, a turistákat nem lehet megadóztatni. Velence egyébként is drága város: az első számú közlekedési eszközként használt vaporetto-hajón a jegy 7,50 euróba kerül. Ez önmagában belépőjegynek számít a lagúnák városába.

A világ egyetlen egy városában sem létezik ilyen belépőjegy. Ennek bevezetését az Európai Unió Velencében sem engedné meg - jelentette ki Massimo Cacciari volt velencei polgármester. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play