Tudja mi az a gyökéraréna?

2014. szeptember 8.

print

Tudja mi az a gyökéraréna?

A Bio Forschung Austria látogatóközpontjában megnyílt Ausztria első Gyökérarénája, ahol most már a föld alá is benézhetnek az érdeklődők. Megleshetik például, hogy víz és tápanyag után akár két méter mélyre is lehatol egy egyszerű retekpalánta gyökere.A Bio Forschung Austria látogatóközpontjában megnyílt Ausztria első Gyökérarénája, ahol most már a föld alá is benézhetnek az érdeklődők. Megleshetik például, hogy víz és tápanyag után akár két méter mélyre is lehatol egy egyszerű retekpalánta gyökere.

 


Igazi világújdonságot próbálhat ki, aki ellátogat a Bio Forschung Austria látogatóközpontjába, Bécsbe. A napokban adták át ugyanis Ausztria első Gyökérarénáját (Wurzelarena), ahol a föld alatti világba pillanthatnak be az érdeklődők. Az aréna tulajdonképpen egy 2,5 méter mély gödör, amelyet három méter hosszan üvegtáblák szegélyeznek, így a benne állók a talajban zajló életet vehetik szemügyre anélkül, hogy megzavarnák azt.

 

Gyökeraréna
Gyökéraréna, Copyright: Christian Houdek


A Gyökéraréna előtt a Sokszínűség kertje terül el, ahol évente mintegy kétszáz zöldségfajtát termesztenek. Most például 40 különböző burgonya- és 25 paradicsomfajta vár kóstolásra. De az érdeklődők olyan egzotikumokkal is megismerkedhetnek mint az agretti (sófű), a csicsóka vagy az inkagumó.

 

Kert

Kert, Copyright: Christian Houdek


Az egykori sufniból kialakított látogatóközpontban azonban nem csak kóstolgatni lehet, a kertbarátok mikroszkópon keresztül megcsodálhatják a komposztban előforduló állatkákat, talajminták nitráttartalmát állapíthatják meg vagy előadásokat hallgathatnak. Természetesen tippeket is kaphatnak, miként tehetik élhetőbbé a gyíkok, békák, madarak és pillangók számára a saját kertjüket, vagy milyen virágok ültetésével kínálhatnak terített asztalt a méheknek.

 

Látogatóközpont
Látogatóközpont, Copyright: Christian Houdek


A biológiai földművelést és növénytermesztést kutató Bio Forschung Austria közhasznú társaság projektjét az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az Európai Unió, Steiermark, Bécs Városa és Magyarország finanszírozta.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play