Az idei bécsi újévi koncert programja

2014. december 29.

print

Az idei bécsi újévi koncert programja

Idén újra Zubin Mehta áll a Bécsi Filharmonikusok élére az együttes híres újévi koncertjén, amely ezúttal a karmester munkássága mellett két bécsi egyetem és a város körútja, a Ring évfordulója előtt is tiszteleg.Idén újra Zubin Mehta áll a Bécsi Filharmonikusok élére az együttes híres újévi koncertjén, amely ezúttal a karmester munkássága mellett két bécsi egyetem és a város körútja, a Ring évfordulója előtt is tiszteleg.

A 78 éves dirigens 1990, 1995, 1998 és 2007 után idén ötödször áll a bécsi Musikvereinben megrendezett újévi koncert karmesteri pódiumán. 

A bécsi újévi koncert középpontjában a hagyományoknak megfelelően idén is a "Strauss-dinasztia", azaz idősebb Johann Strauss és három fia, ifjabb Johann, Josef és Eduard Strauss művei állnak, de Franz von Suppé, valamint az "Észak Straussának" is nevezett dán komponista, Hans Christian Lumbye darabjait is műsorra tűzték. A zenekar zárásképpen hagyományosan a Kék Duna keringőt és a Radetzky-indulót játssza.

A hangverseny három évforduló előtt is tiszteleg: a Bécsi Egyetemet 650, a Bécsi Műszaki Egyetemet 200 éve alapították, az osztrák főváros híres körútját, a Ringet pedig 150 évvel ezelőtt avatta fel Ferenc József császár.

A koncertet a világ 90 országában, köztük idei újdonságként a Bahama-szigeteken is közvetítik, a szervezők több mint 50 millió nézőre számítanak.
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play