Párizs szigorúan ellenőrzött város lett

2015. január 8.

print

Párizs szigorúan ellenőrzött város lett

Fokozott éberség a boltokban, katonák a pályaudvarokon, fegyveres rendőrök a média székházai előtt, Párizs szigorúan ellenőrzött város lett

Fokozott éberség a boltokban, katonák a pályaudvarokon, fegyveres rendőrök a média székházai előtt, Párizs szigorúan ellenőrzött város lett.

 


Erről számolt be riportjában szerda este az AFP francia hírügynökség a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 emberéletet követelő támadás után tapasztaltakról.

A téli árleszállítások első napján a biztonsági vezetők - például a Galeries Lafayette áruházban - éberek: a "támadók még mindig szabadlábon vannak". "Az a dolga, hogy figyeljen" - magyarázta az egyik vezető féltucatnyi lila mellényes biztonsági őrnek.

 


"Ha fegyver van náluk, ne keressék az összetűzést, rejtőzzenek el" - tette hozzá, a gépkarabélyokkal felfegyverzett férfiak által különös kegyetlenséggel elkövetett támadásra utalva.

A biztonsági őrök kétszavas kódot kapnak, amellyel támadás esetén riasztani tudnak. A Vigipirate néven ismert terrorelhárító tervet legmagasabb szintre emelték a párizsi régióban a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt lövöldözés után, amelyben legalább tizenkét ember - közöttük több újságíró - meghalt, tizenegy másik pedig megsebesült. Négy sebesült állapota súlyos.

A Galeries Lafayette-nél két rendőr őrködik az utcán. Immár golyóálló mellényt viselnek és egyikük kezében géppisztoly van. Kissé távolabb a Printemps áruháznál a biztonsági főnök bőszen intézkedik. "Mindent megerősítünk. Adok embereket. A parancs világos: mindent átkutatni" - mondja.

 


A vásárlók kérdezgették a biztonságiakat: "elkapták már őket, vagy még mindig szabadon kószálnak? Azt hiszi, hogy idejönnek?" A párizsi belvárosban az árleszállításkor általában vevőktől hemzsegő márkás üzletek vezetői a külföldi vásárlók hiányát panaszolták. "Negyedannyi a külföldi vásárló, mint általában ilyenkor. A vásárlók, akik mégis eljönnek, az mondták: a külföldiek inkább nem szállnak metróra és otthon maradnak" - mondta a francia hírügynökség újságírójának Ylhan, az Opéra téri egyik luxusüzlet dolgozója.

"Olyan országban élünk, ahol szólásszabadság van. Sokkoló, hogy ezt kell megélnünk Franciaországban. Egész nap a szirénázó autók, ez félelmetes" - mondta. A Saint-Lazare pályaudvaron vagy százan álldogálnak a kihalt peronon, ahol korábban a tűzszerészek egy gyanús csomagot vizsgáltak át.

Anne Pajon mobiltelefonját fülére szorítva egyre ezt ismételgette: "Ez borzasztó, ez rettenetes". Épp most küldött el egy sor sms-t, hogy meggyőződjék róla, a családtagjai jól vannak. "Ez rémisztő. Az a rémisztő, hogy nem tudunk semmit tenni. Ez a terrorizmus, lecsap, bármit csinálunk is, nem tudjuk megakadályozni" - mondta a húsz éve Franciaországban élő skót nő.

A vasúttársaság egyik alkalmazottja szintén nyugtalan. "Több a katona, mint rendesen, és arra kértek bennünket, legyünk éberek, de mit tehetnénk? Ha történik valami, remélem, nem lőnek le."

"A pályaudvaroknál, az idegenforgalmi látványosságoknál, a templomoknál és a média székházainál már megerősítették az ellenőrzést. Rendőröket és katonákat vonultatnak fel" - közölte a belügyminisztérium. Több médium székházát, így az AFP hírügynökségét és a Le Monde című napilapét fegyveres rendőrök őrzik. Összesen 500 rendőrt és csendőrt vezényeltek erősítésként a fővárosba. Az iskolákat szintén elővigyázatosságra intették. A Párizs keleti részében található Helene Boucher gimnáziumban a nap végén az igazgató felszólította a diákokat, ne maradjanak az épület előtt, térjenek haza, és ne tömörüljenek látható csoportokba a városban a következő órákban - mondta el az egyik gimnazista, Clara Delattre.

Párizsban és az elővárosokban elmaradnak az iskolai kirándulások, és az oktatási minisztérium újabb rendeletéig felfüggesztették az iskolán kívüli foglalkozásokat is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján hívta fel a Franciaországba utazók figyelmét, hogy a párizsi támadás után Franciaország a legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget Párizsban és környékén.

Ez azt jelenti, hogy a középületek, különösen az oktatási és kulturális intézmények és sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek védelmét megerősítik, a belépőket fokozottan ellenőrzik, fegyveres katonai járőrök teljesítenek őrszolgálatot ezeken a helyeken. A szokásosnál erősebb a reptéri ellenőrzés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a város számos pontján fegyveres katonák járőröznek. A rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat teljes készültségbe helyezték.

Látványos változásra azonban nem kell számítani: a biztonsági erők fokozott jelenléte az elmúlt években Franciaországban már megszokott volt. A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy az elkövetőket megtalálják, és a lakosság biztonságban érezze magát. Franciaországban sem magyar képviseletet, sem magyar állampolgárt nem ért fenyegetés.


MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play