50 éves A muzsika hangja

2015. február 26.

print Hetedhétország.hu

50 éves A muzsika hangja

"A muzsika hangja" (The Sound of Music) c. filmet Salzburgban és környékén, eredeti helyszíneken forgatták 1964-ben és 1965. március 2-án volt a premier az amerikai mozikban.A film öt Oscar-díjat nyert (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb hang, legjobb forgatókönyv és legjobb musical-adaptáció), és máig az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb filmként tartják számon.

A film valós eseményeken alapul: a bécsi születésű Maria von Kutschera novíciajelölt volt a salzburgi Nonnbergen álló benedekrendi kolostorban, amikor a rendfőnöknő a hét gyermekkel özvegyen maradt Georg Ritter von Trapp báró családjához küldte nevelőnőnek. Maria hamarosan a báró felesége lett és a harmincas évek elején családi kórust alakított, mellyel már Ausztriában is több koncertet adott.

Az Anschluß, Ausztria Németországhoz csatolása évében a család menekülni kényszerült és a zene maradt számukra az egyetlen bevételi forrás. Koncertfellépésekkel sikerült megvetniük lábukat az Egyesült Államokban, ahol 1941-ben farmot vásároltak a Vermont állambeli Stowe-ban, amelyet "Trapp Family Lodge"-á építettek ki. A Trapp Family Lodge jelenleg jól működő szálloda.

 


Trapp Family Lodge


A film története az 1930-as években, nem sokkal Ausztria német megszállása előtt kezdődik. Maria (Julie Andrews), az árvaként egy salzburgi zárdában nevelkedett és ott apácának készülő fiatal novícia többet foglalkozik az énekléssel, mint zárdai kötelességeivel. A főnökasszony, miután belátja, hogy Mariából sosem lesz igazi apáca, egy feladattal bízza meg. Noha Maria nem szívesen vállalja, egy időre kénytelen a Monarchia bukásával tengerét és hajóját is elvesztett, nyugállományba helyezett tengeralattjáró-parancsnok, Georg von Trapp báró (Christopher Plummer) szolgálatába állnia, akinek felesége halála után dadára van szüksége. Az egykor szebb napokat látott kastélyban a fiatalon megözvegyült, önmagát nem találó kapitány spártai módon, katonás szellemben neveli hét gyermekét. Maria nehezen viseli a szigorú és öröm nélküli életet a házban, mígnem a báró minden tiltása ellenére titokban megszeretteti a gyerekekkel az éneklést. A szürke kastély hamarosan megtelik vidám dalokkal és harsány zenével, Maria és a tengerészkapitány pedig egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Azonban elérkezik a német megszállás ideje. Az elkötelezett antináci szellemiségű, osztrák hazafi von Trapp kapitány megkapja behívóját a német haditengerészethez. Két lehetőség marad: behódolni vagy menekülni. Az időközben ismert énekegyüttesé vált család az utóbbi mellett dönt. A Harmadik Birodalomból azonban nem könnyű elmenekülni sem…

A film helyszínei

Stift Nonnberg

A salzburgi nonnbergi kolostorban nevelkedett Mária, mielőtt a zárda főnöknője a Trapp családhoz küldi nevelőnőnek. A filmben az apácák itt éneklik a "Maria" című dalt.

A várhegyen, a vártól keletre, a turisták által kevésbé látogatott csendes helyen fekvő apácazárdát Szt. Rupert alapította 700-ban, és unokahúgának, Szt. Erentrudisnak mint apátnőnek adta át. Ez a legrégebbi zárda a német nyelvterületen, amely még ma is áll. 1848-ig a kolostorba csak olyanokat vettek fel, akik a középkorig visszamenőleg igazolni tudták nemesi származásukat.

A zárda Mária Mennybemenetele temploma a legrégebbi Salzburgban, freskói 1150-ből származnak. Az 1423-ban leégett eredeti román stílusú templom helyére 1464 és 1506 között egy háromhajós késő gótikus stílusban épült templomot építettek. A XII. századból származó román stílusú templomtornyot a XIX. században barokk elemekkel díszítették. A templomban található egy román stílusú altemplom Szt. Erentrudis sírkövével.

Mirabell kastély

A kastélyt Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette 1606-ban kedvese, Salome Alt számára. Legértékesebb részeinek egyike, az angyallépcső nevet viselő, Georg Raphael Donner puttóival és szobraival díszített márvány díszlépcsőház.

A Mirabell kert mai arculatát Fischer von Erlach tervezte. Érdemes megnézni a sövényszínházat, a törpék kőfiguráival benépesített Zwerglgartent és a virágágyak díszítette alsóbb kertrészeket. A Pegazus-szökőkút körül elhelyezkedő négy nagy márványszobor-csoport a négy természetes elemet ábrázolja. A kút körül táncol Mária a gyerekekkel és éneklik a „Dó-ré-mi” c. dalt.

Residenzplatz, Residenzbrunnen

Az óvárosi Residanezplatzon található barokk szőkőkút Salzburg legszebb kútja. A Tommaso di Garona építette kút untersbergi márványból készült, magassága 15 méter, a legnagyobb és legimpozánsabb barokk kút az Alpoktól délre. Itt énekli Maria, aki a Trapp villába tart a nonnbergi kolostorból a "Bízom önmagamban” ("I have confidence in me") c. dalt.


Sziklalovarda Salzburgban, a Mönchsbergen

A salzburgi Felsenreitschule (sziklába vájt lovas iskola) ott jött létre, ahol a 17. század első felében követ fejtettek a dóm építéséhez. A Mönchsberg-hegy sziklás oldalában Johann Ernst Thun érsek megbízásából a barokk építőmester, Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján alakították ki a különleges építményt 1693-ban.

1926-től a Salburgi Ünnep játékok egyik helyszíne. Itt énekli a Trapp család a Salzburgi Ünnnepi Játékokon búcsúdalát és von Trapp báró a havasi gyopárról szóló "Edelweiß"-t.

A St. Péter dóm temetője

A Mönchsberg lábainál fekvő Szt. Péter-temető egyedi elhelyezkedésénél fogva a világ egyik legszebb temetője. A sírok között van Johann Michael Haydn és Nannerl Mozart végső nyugvóhelye.

A temető a helyszíne a drámai menekülési jelenetnek.

Trapp Villa

Az eredeti Trapp Villában nem forgattak. Napjainkban a villa panzióként üzemel, az egyes szobákat a Trapp gyerekekről nevezték el.

Schloss Leopoldskron

Salzburg óvárosától nem messze található a Leopoldkron kastély. A kastély tó felöli homlokzatát használták a filmben Trapp villaként. A festő környzetben fekvő kastély ma luxus szállodaként üzemel.

Schloss Frohnburg

A kastély a Hellbrunner Alleen található. Itt készült a Trapp villa külső felvételeinek egy része. Ma a salzburgi Mozarteum rendezvény helyszíne és kollégiuma.

Schloss Hellbrunn

A hellbrunni kastély kiterjedt parkjával és a vízijátékokkal a manierista építészet legszebb példái közé tartozik az Alpoktól északra és egész Európában egyedülálló. A világhírű vízijátékok látogatói ma is ugyanazon tréfák részesei lehetnek, mint amelyekkel Markus Sittikus hercegérsek, a létesítmény építtetője mulattatta vendégeit 1618-ban. Titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak szórakoztatják a látogatókat a kastély és a park minden szegletében. Fény és árnyék játéka, ijesztő és mulatságos jelenségek – az építő és tervező művészek fantáziája egyszerűen nem ismert határokat.

Ma a hellbrunni kastély parkjában áll "A muzsika hangja" pavilon, melyet a Leopoldskron kastélynál állítottak fel a forgatás céljaira. Itt forgatták Franz és Liesl szerelmi jelenetét, itt hangzott el a "I am 16 going on 17" c. dal.

Mondsee

A mondsee-i Szent Mihály templom egyike Ausztria legnagyobb gótikus templomainak. Itt látható Ausztria egyetlen, fennmaradt gótikus kolostorkönyvtára. Itt forgatták Mária és von Trapp báró esküvői jelenetét.

A felmérések szerint az 1,2 millió salzburgi turista 40 százaléka a Muzsika hangja miatt utazik az osztrák városba. A film kultikussá vált helyszíneit csaknem 300 ezer ember keresi fel évente. A legtöbb turista Ázsiából érkezik, ott ugyanis állandóan műsorra tűzik a Trapp család történetét. 

A képek forrása: Tourismus Salzburg

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu