Alsó-Ausztria gyönyörű élményekkel vár

2015. április 8.

print Hetedhétország.hu

Alsó-Ausztria gyönyörű élményekkel vár

A több mint 250 kirándulóhellyel és számtalan látnivalóval büszkélkedő Alsó-Ausztria a lehető legváltozatosabb úti célokat kínálja a nyári vakáció tartalmas eltöltéséhez.A gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidéken csaknem valamennyi alpesi tájegység megtalálható, túraútvonalak széles választéka csábít kirándulásra, a kilátópontokról pedig szép időben akár 280 kilométerre is ellátni. 

A Bécsi Alpok vonulatának részét képzik a dimbes-dombos Bucklige Welt Bécsújhely szomszédságában, a Wechsel hegység lankái, a nyáron is népszerű Semmering csúcsa egy híres technikai mesterművel, az UNESCO világörökség részét képző Semmering vasúttal, a Rax és a Schneeberg alpesi csúcsai és a Hohe Wand természeti park, mely számtalan érdekes látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Itt található a „Skywalk“ nevű kilátóterasz, és kilátótorony, sziklás ösvények, egy kisebb állatkert, a bátrabbaknak pedig lehetőségük van a tandemugrásra is.A Bécsi Alpenbogen hegyvonulatát egy összefüggő, 300 km hosszú, 19 etapból álló túraútvonal köti össze. Ezen útvonalak között mindenki megtalálja a kedvére valót, a kényelmestől a nehezebb szakaszokig. Újonnan kialakított, modern, pihenési lehetőséggel ellátott kiindulópontok jelzik az etapok kezdetét és végét, ahol egy térkép tájékoztat az útvonal részleteiről, további lehetséges túrákról, illetve környékbeli kirándulási célpontokról. További információk QR kódok segítségével állnak rendelkezésre.

A túraútvonalak mentén különleges kilátóhelyek gondoskodnak arról, hogy a kirándulók élvezhessék a bécsi „házi hegyekre” táruló látványt. Egyedi perspektívát kínál a Wiener Alpen Viewer: a különleges, tükrözött távcső új fényben tünteti fel az amúgy is káprázatos Bécsi Alpok vonulatát, melyet gyakran a a végtelenbe szárnyaló tekintet paradicsomának neveznek.

Az egyik legkedveltebb kilátópont a Semmeringen az úgynevezett „20-Schillinges panoráma”. 1968-ban nevezték el így, mivel pontosan ez a kép díszítette a 20 Schillinges papírpénz egyik oldalát. Hosszú éveken át a papírpénz egy technikai mesterműre, a Semmering vasútra hívta fel a figyelmet. 1854-ben, ez az első normál nyomtávú vasút volt Európában, amely az Alpok hágóin keresztül vezetett. A Semmering útvonal 15 alagúton, 16 viadukton és több mint 100 kőhídon keresztül vezet. 1998-ban a Semmering vasutat és a környező tájat az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.A kirándulóknak az ingyenesen letölthető Wiener Alpen applikáció is segít megtalálni a legjobb útvonalakat, éttermeket, fogadókat és szálláslehetőségeket.

Wienerbruck – a mariazelli kisvasút hegyi útvonalán lélegzetelállító kilátás tárul elénk a wienerbrucki, Ötscher bázisú nemzeti park felé. Innen indul a keleti Alpok egyik legszebb hegyi kirándulása, az Ötscher szurdokban. A nemzeti park túravezetői elkísérnek egy rövid bemutató túrára az újonnan elkészült Ötscher bázis körül.

Neubruck – az itt található Töpper-kastélyban az Alpok és a regionális nyersanyagok, elsősorban vas kitermelés áll a központban. A múlt, jelen és jövő műszaki, gazdasági és természettudományos felfedezéseibe és fejlesztéseibe nyerhet betekintést a túrázó.Frankenfels-Laubenbachmühle – A mariazelli kisvasút lenyűgöző faszerkezetű, új üzemi központjában életre kel az Ötscher térségének hagyományos életvitele. Aki ide ellátogat, az elmerülhet a protestáns favágók életében, de lehet zarándokolni a mariazelli útvonalon, érezni a nyár frissességét, ismerkedni az Alpokalja mezőgazdasági hasznosításával, és azt is meg lehet tudni, hogy miért látunk jobban Puchenstubenben, ha sötét van. A térségből az egész Alpok vonulatára rá lehet látni, közben pedig teljesen új szemléletet szerezhetünk a hegyi életről.

Mostviertel - A Bécstől 120 km-re található Mostviertel jelképe az 1893 m magas Ötscher, amelynek mészkő szikláit kis patakok és folyamok vájták évszázadokon keresztül, és formáztak mély szurdokokat, bizarr sziklaformációkat és lélegzetelállítóan szép vízeséseket. Azoknak pedig, akik ezt a vidéket választják úticéljuknak, mindenképpen érdemes a Wilde Wunder Card-ot kiváltaniuk, mert ennek birtokában ingyenesen élvezhetők Mostviertel látványosságai – kültéri medencék, lovas központok, hegyi vasút, a jobbnál-jobb sport és szabadidős programok ingyen, kényelmesen elérhetők. A minden ajtót megnyitó kártya megszerzésének feltétele: egy este eltöltése egy Wilde Wunder Card vendéglátónál.

Szezon-nyitó események:

Április 25: Túrázók és Hegymászók szezon-nyitója Reichenauban
A program: Reggel 10 órától zene, finom ételek, és részletes tájékoztatás egy felejthetetlen sza-badtéri nyári megtervezéséhez. Helyszín: Reichenau an der Rax templom.

Május 9: Túrázók szezon-nyitója Semmering-ben
A hagyományoknak megfelelően, a túra a 20-schilinges panorámától indul. Helyszín: Semmering, Bahnwanderweg. 

Június 13: Schwaigen – Reigen
A program: Egy nap leforgása alatt több száz zenész és néptáncos színes forgataga foglalja el a legelőt. Helyszín: Almhütten am Wechsel.

Június 20: Nyárindító Schneeberg-ben
A program: már reggel 9-től minden faluház kinyit, szól a zene, stamperli. 
Helyszín:Talstation der Schneeberg Sesselbahn (Losenheim) 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play