Lee Miller képei Bécsben láthatók

2015. május 20.

print

Lee Miller képei Bécsben láthatók

Lee Miller amerikai fotóművész kiállítása látható a bécsi Albertinában. Leghíresebb képén egy kellemes habfürdőt vett Hitler fürdőkádjábanLee Miller amerikai fotóművész kiállítása látható a bécsi Albertinában. Leghíresebb képén egy kellemes habfürdőt vett Hitler fürdőkádjában

 


Lee Miller a huszadik század egyik legjelentősebb művésze volt, szürreális alkotásokat, divat-, portré- és úti képeket és háborús riportfotókat is készített. A gyűjtemény a művésznek az 1929 és 1945 közötti alkotói korszakát öleli fel.

Karrierjének kezdetén Párizsban Man Ray avantgárd fotóművész volt Miller tanítómestere. Ekkor kísérletező technikákkal dolgozott. Szürrealista látásmódjával Párizs utcáit fotózva az abszurditás motívumait mutatta be, de a későbbi, 1932-ben készült portréfotóiban is felfedezhető ez a vonás.

Miller 1934-ben Egyiptomba költözött. Itt úti fotókat készített, amelyen a vidéket modern formában ábrázolta. 1938-tól Angliában élt, 1940-től a második világháború témáját fotózta. Egyike volt azon fotóművészeknek, akik a felszabadított dachaui és buchenwaldi koncentrációs tábort megörökítették. 1945 után Bécset fotózta.

Lehíresebb képe, amelyen meztelenül ül Adolf Hitler kádjában „A Führer saját, müncheni lakásában laktam, amikor bejelentették a halálhírét” – emlékezett vissza a divatmodellből lett haditudósító hölgy.

 


Life magazin fotósával, David E. Scherman-nal 1945 áprilisában a 45. hadosztály katonáihoz csatlakoztak, akik Hitler müncheni lakásába is behatoltak. Itt készítette Scherman az ikonikus fotót, amelyen Miller egy kellemes habfürdőt vett Hitler fürdőkádjában, miközben a dühös hadnagy kívülről verte az ajtót. Miller egyébként akkor is jelen volt, amikor a Führer berchtesgadeni rezidenciáját foglalták el a szövetséges csapatok.

Lee Miller 1946 januárjában eljutott Magyarországra is, ahol lefotózta Bárdossy László egykori miniszterelnök kivégzését.

A bécsi Albertina ezzel a kiállítással nyitja meg az új, 450 négyzetméteres fotógalériáját, amelyben évente két fotótárlatot és egy-két időszaki kiállítást terveznek.

Az amerikai fotóművész száz munkáját bemutató kiállítás, amely az eddigi legátfogóbb tárlata Ausztriában, augusztus 16-ig látható.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play