Firenze az utcai ételek mekkája

2015. június 2.

print Hetedhétország.hu

Firenze az utcai ételek mekkája

Az utcai étkezésnek évszázadok óta hagyománya van Olaszországban. Utcai falatok kaphatóak éttermek kirakatában, kioszkokban, piaci standokon és utcai árusoknál.Az utcai étkezésnek évszázadok óta hagyománya van Olaszországban, különösen a szegény néprétegek körében, akik otthonaikban nem rendelkeztek konyhával és tűzhellyel.

Utcai falatok kaphatóak éttermek kirakatában, kioszkokban, piaci standokon és utcai árusoknál. Régiónként mást és mást fogyasztanak, Firenzében a legnépszerűbb utcai étel a pacal. „Tripa” avagy „Lampredotto” felirattal (a két szó a kérődzők összetett gyomrának két különböző részét jelöli) több büfé működik Firenzében.

A város különböző pontjain találunk ún. pacalstandokat (tripperie), melyek belsőségeket kínálnak ( a pacalt Firenzében paradicsomszószban készítik, majd meghintik parmezánnal) és lampredottókat, amelyek a marhabélt paninóval és salsa verdével (zöldfűszermártás) tálalják.

Lampredotto

Különleges csemege a lampredotto bagnato. Ilyenkor félbevágott (sótlan) toszkán zsemlében adják a pacalt némi zöld mártással, magát a zsemlét pedig közvetlenül tálalás előtt pacalszaftba mártják. Kötelező hozzá a pohárka vörösbor (gottino), főként chiantiból.


Lampredotto

Egy másik népszerű utcai étel a porchetta (sült szopós malac), amely ugyan Rómából származik, de Firenzében is szívesen eszik.


Porchetta

Aki egyszerűbb falatokra vágyik, az választhatja a paninit, azaz olasz szendvicset. Rengeteg változata létezik, legjobban sok hússal és sajttal élvezhető.Panini

A legjobb társaság a város felfedezésére csakis a gelato lehet. Ráadaásul Firenzében találta fel Bernardo Buontalenti 1565-ben. Hóból, sóból, citromból, cukor, tej és tojásfehérje hozzáadásával alkotta meg a csodás hűsítőt. Ma a gelato egy olasz szimbólum.

A Lonely Planet filmje így mutatja be a firenzei utcai ételeket:

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play