Izgalmas nyári kalandok Stájerországban

2015. június 4.

print

Izgalmas nyári kalandok Stájerországban

Stájerországban, az aktív programok egész sorát nyújtó alpesi tájak izgalmas nyaralást ígérnek.

A Zöld-tó (Grüner See) – Ausztria legszebb helye 

9 hely – 9 gyöngyszem: 2014 októberében az ORF 9 hely – 9 gyöngyszem című tévéműsorában az osztrákok a Zöld-tavat (Grüner See) választották Ausztria legszebb helyének. Stájerország „karibi térsége” ezzel nemzetközi hírnevet szerzett.

Kultúrkincsek nyomában

A leobeni műcsarnokban (Kunsthalle) berendezett „Die letzten Pharaonen – Von Alexander bis Kleopatra“ (Az utolsó fáraók – Nagy Sándortól-Kleopátráig) kiállításon az ókori Egyiptommal ismerkedhetünk. Az altenbergi Montanarum bányászati múzeumban pedig a bányászok fáradtságos életébe nyerhetünk betekintést, és a tárnákból származó relikviákat csodálhatunk.

Vad-hegy

Természeti kincsek felfedezése igazi kalandokkal fűszerezve. Mautern Vad-hegye csodálatos természeti kincseket és életre szóló kalandokat rejt. Májustól a gyerekek nyári szánkóval, hegyi gokarttal száguldhatnak, játszhatnak a szabadidőparkban és az alpesi állatkertben (Alpenzoo) Ausztriában honos vadállatokkal találkozhatnak.

Gyerekbirodalom a Planai-on

Az idei nyár újdonsága egy új gyerekbirodalam, a Planai Hopsiland megnyitása lesz. A Planai Hopsiland építkezései még 2014 tavaszán kezdődtek, és az élményjátszótér egy része meg is nyitott az elmúlt évben. A 2015-ös év első hónapjaiban befejezésre kerülnek a soron következő projektek, így a különleges alpesi gyermekbirodalom 2015 júniusában/júliusában megnyithatja kapuit.

A Hopsiland Stájerország legmagasabban fekvő játszótere lesz. Az 1,4 kilométer hosszú körtúra alkalmával a gyermekek játékos módon ismerhetik meg a Schladming-Dachstein régiót, valamint a Planai világát. A már meglévő elemeket, például az egyes menedékházak játszótereit ugyanúgy beolvasztották ebbe az átfogó projektbe, mint a Planai freestyle parkot.

Ausztria első e-gokart pályája Schladmingban

A Planai VB-parkban nyáron is a száguldásé a főszerep: a vendégek minden lelkifurdalás és különösebb zaj nélkül száguldozhatnak Ausztria első, 330 méter hosszú e-gokart pályáján. Az egokartok akár 40-70 km/h-s sebességre is fel tudnak gyorsulni. Emellett a pálya egy időmérő berendezéssel is rendelkezik, hogy a versengésnek semmi se álljon az útjába. Egy minden időjárási körülmények között rendelkezésre álló izgalmas családi program, hiszen a gokartokat már az 130 cm-nél magasabb gyermekek is használhatják.

Kerékpárosok által kifejlesztett bringa útvonalak

A Schladming-Dachstein üdülőrégióban összesen 930 kilométernyi jelzett hegyikerékpáros útvonal várja a sportág kedvelőit. A különböző nehézségi fokú MTB ösvények összesen 25 000 méternyi szintkülönbséggel csábítanak aktív kikapcsolódásra. A Schladming-Dachstein régióban 20 különböző, kerékpárosok által kifejlesztett MTB útvonal várja a kerékpárosokat.

A hegyikerékpárosoknan érdemes a speciális hegyikerékpáros szállodákban megszállniuk. Ezek a szállodák ugyanis speciális, kerékpárbarát szálláshelyek egységes kritériumok alapján nyújtott, egységes szolgáltatások mellett kötelezték el magukat: kerékpártároló a biztonságos tárolásért, kerékpármosó, szerszámok a szereléshez, mosodai és szárító szolgáltatás a ruházatnak, kompetens tanácsadás, külön információs sarok a kerékpárosoknak, ajánlatok három vezetett túrára hetente.

Izgalmas kalandok a Dachstein-gleccseren

Közvetlenül a Dachstein gleccser mellett a Dachstein függőhíd 2700 méterrel a tengerszint felett található, és ezzel Ausztria legmagasabban fekvő függőhídjának számít. A függőhíd mellett a látványos „lépcső a semmibe” is garanciát jelent az izgalmas pillanatokra. A legbátrabbak pedig sétát tehetnek a 100 méterrel a szakadék felett egy üvegből készült platformon.

A gleccserre feljutni sem mindennapi élmény: a Dachstein „kabriófelvonó” egészen új utazási élményt kínál az üdülővendégeknek. A nagykabinos felvonó tetején kialakított erkélynek köszönhetően 10 fő igazán különleges perspektívából csodálhatja meg a Dachstein-hegységet.

Adrenalinvadászat az Alpok legnagyobb kötélcsúszdáján

Aki fél a magasságtól és a sebességtől, az ne próbálja ki! A Zipline Stoderzinken kötélcsúszda segítségével a bátor vállalkozók 4 egymással párhuzamosan kifeszített drótkötélnek köszönhetően 1600 méteres magasságból indulva, 120 méterrel a talaj felett száguldhatnak a völgy irányába. A 2,5 kilométer hosszú siklás közben akár a 115 km/h-s sebesség is elérhető. A Gröbmingnél található Zipline Stoderzinken a legnagyobb ilyen jellegű kötélcsúszda és egész Európában egyedülálló.

Túrázás a mura-völgyi hegyvidéken

A Zirbitzkogel-Grebenzen természeti park a természet kivételes ékszere, Zirbitzkogel (2.396m) és Grebenzen (1.892m) közé ékelődve. A 126 km hosszú „VIA NATURA“ vándorút ismét közelebb hozza a természetet az emberhez. A természeti park klímabarát mobilitási koncepciójának köszönhetően az embernek itt az autójára sincs szüksége, mivel a természet szerelmesei E-Bike-ok és turistabuszok segítségével kényelmesen jutnak vissza a kirándulás kiindulási pontjára.

Minden megtudható a fáról

A fa ősidők óta fontos szerepet játszik Stájerország életében, és a Mura völgyének üdülőövezetében is. A Mura-menti favilág történelmi és jelenkori fa tárgyakat foglal magában. Információkban gazdag és szórakoztató ösvények vezetnek a Mura-menti favilágon át. A favilág-túrák több mint 90 favilág-állomást foglalnak magukba, és minden témakörben értékes tudásanyagot nyújtanak.

A famúzeum St. Ruprecht-ben szemléletesen mutatja be a fát, mint nyersanyagot, és annak felhasználási területeit a múltban és napjainkban. A többi épületben, úgy, mint a "Forstturm"-ban a látogatók mindent megtudnak a stájer erdők flórájáról és faunájáról. A famúzeum további kínálatai élményt nyújtanak az egész család részére, úgy, mint például a fa-játszótér, az arborétum (egy fakert, amelybe be lehet lépni), vagy a kézműves műhely.

Alpesi inas-szolgálat (Alm Butler)

A Turracher csúcs télen mindenki által nagyra becsül inas-szolgálata nyáron is megfontolt alpesi inasként kényezteti a vendégeket. Ezzel még szebbé és izgalmasabbá teszi a szállóvendégek számára a nyaralást. Akár benfentes tippekkel, apró figyelmességekkel, vagy személyre szabott kiszolgálással.

Az idegenvezető által kísért kirándulásokon az alpesi inas különös figyelmességének köszönhetően apró meglepetésekkel gondoskodik a vendégek jó közérzetéről. Az alpesi inas-szolgálat állomások úgynevezett "néma szolga" módjára nyújtanak további szerviz- és segélyszolgáltatásokat, és invitálnak romantikus pihenőhelyekre a természet lágy ölére. Az alpesi inas-szolgálat gondoskodik a "még nagyobb" katarzisról, élményről, és ezzel felejthetetlen emlékekről.

7 „mennyei“ hely a Hohentauern-ben

Az ember "egy lépéssel közelebb van a felhőkhöz" Hohentauern-ban, 1274 méter tengerszint feletti magasságban. De van még valami: Ha az ember meglátogatja a "7 mennyei helyet", élvezheti a nyugalmat és a pazar kilátást a "felhőpadokról", akkor legalább három elragadó helyet fedezhet fel, ahol fotót készíthet a tájról, és saját magáról, mely felér egy kis ajándékkal.

Hasznos ötletek segítik a nyaralást

A Stájerországban található Schladming-Dachstein üdülőrégió az idei tavasztól egy interaktív, háromdimenziós térkép segítségével mutatja be az érdeklődőknek túra- és kerékpárútvonalait. A digitális térkép a nagyfelbontású, háromdimenziós képek és a részletes útvonalleírások mellett tartalmazza a túrára vonatkozó GPS adatokat, a nehézségi profilt, a szintkülönbségeket, az alternatív útvonalakat, valamint a közelben található hegyek és menedékházak nevét is.

A térképen megtalálható a Schladming-Dachstein régió mind a 162 túraösvénye és kerékpáros útvonala. A 3D RealityMap hasznos információkat kínál a régió infrastruktúráját illetően: számos adatot találhatunk a térképen a helyi orvosokról, a bevásárlási lehetőségekről, a vendéglátóhelyekről és a tömegközlekedési eszközökről, valamint a Schladming-Dachstein Sommercard üdülőkártya legérdekesebb attrakcióiról is. A számítógépes verzió (Windows és Mac) és a mobilalkalmazás (iOS és Android) is tartalmazza az összes túraútvonalat, az útvonal leírásával és szintkülönbségekkel. A 3D-s térképet természetesen letölthetjük okostelefonunkra vagy tabletünkre is, így offline verzióban ismelérhető és a hegyekben nincs szükségünk internetkapcsolatra.

Szintén a Schladmin-Dachstein régió rendelkezik Ausztria egyik legsikeresebb regionális üdülőkártyájával, amely „még több rejlik benne” szlogennel kezdi meg immár kilencedik szezonját. Különösen a családok spórolhatnak sok pénzt az üdülési kártyával. A több mint 100 ingyenesen igénybe vehető üdülési élménynek és a több mint 100 bónuszszolgáltatásnak köszönhetően a Schladming-Dachstein Sommercard egész Európa legnagyobb üdülési kártyái közé tartozik. Amennyiben a vendégek a régióban található 950 partnerszálláshely egyikén töltenek legalább egy éjszakát, automatikusan megkapják a személyre szóló üdülési kártyát, amellyel az üdülés időtartama alatt díjmentesen használhatják a régió felvonóit és tömegközlekedési eszközeit, továbbá ingyenes a belépés a strandfürdőkbe és az uszodákba, valamint a múzeumokba is.

Érdemes kipróbálni a Mura völgyének vendégkártyáját is. Amikor a vendég megérkezik a Mura-völgyi üdülőövezetbe, vendéglátójától azonnal megkapja a "nagy helyi előnyöket nyújtó kicsi kártyát" amellyel vonzó engedményekhez jut az egész régió legnépszerűbb kirándulóhelyeinek kereskedelmi egységeiben.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play