Ez a 10 legszebb olasz látnivaló

2015. június 5.

print Hetedhétország.hu

Ez a 10 legszebb olasz látnivaló

Olaszország legkedveltebb látnivalói az olasz kulturális örökség legemblametikusabb épületei.

1. Szent Péter bazilika

A Vatikán területén található bazilika kupolája uralja Róma látképét. 1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, amikor is Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukroban található bazilika megelőzte. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között van Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. A Szt. Péter Bazilika Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Rómára.

2. Sienai dóm

„A város meseszerű, vidám meseszerű jellegét az adja meg, hogy minden pontjáról látni lehet a város tetején a dómot, amely mint egy tréfás, zebraszínű, tornyos Zeppelin lebeg fölötte.” (Szerb Antal: Utas és Holdvilág) A sienai a Santa Maria Assunta dóm Olaszország egyik legjelentősebb gótikus katedrálisa.

3. Milánói dóm

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika mögött Olaszország második legnagyobb temploma. A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be.

A főoltár fölötti boltozaton, egy mélyedésben elhelyezett medaillon ereklyét rejteget: a Krisztus keresztjéből származó Szent szöget, amelyet Szent Ambrus püspök talált meg és állítólag Nagy Konstantin hagyatékából származik. Minden év május 3-án megmutatják a nagyközönségnek.

4. Colosseum

Róma egyik szimbóluma, a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült. A 80-ban felavatott Amphiteatrum Flavium 48,5 méter magas, 188 méter hosszú, 156 méter széles. Jelenleg restaurálják, 2015 júliusára újjászületik az amfiteátrum homlokzata és 2017-re véget ér az egész külső és belső helyreállítás. A tervek szerint a helyreállítás után az amfiteátrumból huszonöt százalékkal több lesz látogatható, mint eddig.

5. Basilica di San Francesco Assisiben

Az Assisiben található Szent Ferenc-bazilika és kolostor 1228-1253 között épült. Az altemplomot Cimabue és Giotto freskói díszítik, a felső templomban Giotto és tanítványainak freskói Szent Ferenc életét ábrázolják. Az altemplomban található Szent Ferenc sírja. Szent Ferenc relikviáinak kápolnájában láthatjuk a szent ruháját és a Naphimnusz eredeti töredékszövegét. Nem szabad kihagyni Szent Ferenc erdejét sem, ahol a 13. században Szent Ferenc sétált és imádkozott. A bazilikából nyílik egy ajtó, ahonnan be lehet lépni a templomot övező nyolcszáz éves szent erdőbe.

6. Sassi di Matera

A Sassi di Matera, a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló komplexum, amely 1993 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi. Ma Olaszország legnagyobb szabadtéri múzeuma.

7. Piazza del Campo, Siena

Siena város főterének, a Piazza del Campónak különlegességét kagylóformájának köszönheti. Arról is híres, hogy évente kétszer itt zajlik a világhírű sienai Palio.

8. Pantheon, Róma

A Kr. előtt 27-ből származó isteneknek emelt templomot 120-ban Hadrianus császár építtette át, a legjobb állapotban megmaradt ókori épületek egyike. Augustus császár a születésnapján, szeptember 23-án a Pantheon közepén mutatkozott meg a római népnek. Nem sokkal déli tizenkét óra után az őszi napéjegyenlőség napján a nap sugarai a Pantheon kupoláján levő nyíláson keresztül beragyogták az alakját. A Pantheon több híres ember sírhelyéül is szolgál, itt nyugszik Raffaello is. 

9. Piazzale Michelangelo, Firenze

A Piazzale Michelangelo Firenze egyik kilátóhelye. Az Arno bal partján lévő dombon mesterségesen kialakított park tetején kiépített tér, kilátóterasz. A tér közepén Michelangelo Dávid-szobrának bronzból készült másolatát helyezték el, lábainál a Medici-sírok napszakokat ábrázoló szobrainak másolatával.

10. San Miniato al Monte bazilika, Firenze

A San Miniato al Monte bazilika Firenze egyik legrégibb építészeti műemléke, a toszkánai románkori építészet remeke. Annak az ősi szentélynek a helyén áll, ahol Szent Minias ókori vértanú ereklyéit eltemették. Már a 8. században kápolna állt ezen a helyen, ahol a szent ereklyéit őrzték. A most is álló templomot a 11. század elején kezdték el építeni . A San Miniato al Monte belső díszítését évszázadokon át gazdagították a nagy firenzei alkotóművészek: Michelozzo, Agnolo és Taddeo Gaddi, Luca della Robbia, Spinello Aretino, Antonio Manetti, Antonio és Bernardo Rossellino, Antonio és Pierro Pollaiuolo.