» Ausztria

» Ausztria » Wien


Értékeld Te is:

A bécsi Haus der Musik egy igazi interaktív múzeum. Zene Házában minden a hangok és a zene körül forog.


Négy osztrák egyetem, két külföldi egyetem, fiatal zenészek egy csoportja, zenetudósok, művészek, hangmérnökök, építészek és diákok vettek részt az 5000 négyzetméternyi interaktív "hangmúzeum" fejlesztésében. Az eredmény legalább olyan sokszínű, mint a bennünket napjainkban körülvevő zajok és hanghatások.

A Polyphonium szint a világ hangjainak gyűjtőhelye: a legkülönfélébb zajokkal, hangzásokkal ismerkedhetünk meg. Saját melódiákat komponálhatunk, aminek létrehozását a legkorszerűbb keverőpultok, multimédia-berendezések és komputerszimulációk teszik lehetővé. Játszhatunk óriási hangszereken.

A múzeumban virtuális karmester segítségével a gyerekek a Bécsi Filharmonikusokat is vezényelhetik, akik ha elvétjük a ritmust kinevetnek, vagy megdorgálnak.

Megtapasztalhatjuk mit hall a magzat az anya hasában. Kipróbálhatjuk, hogy egyes életszakaszaiban Beethoven hogyan hallott.

A Történelem szinten többek között Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauß, Mahler életét ismerhetjük meg. A múzeumba látogatók találkozhatnak a zene kiemelkedő mestereivel, megismerhetik kedvenc hangszereiket, de bepillantást nyerhetnek a kortárs, elektronikus zenébe is.

A Zene Házában élt a Bécsi Filharmonikusok zenekarának megalapítója és első karmestere: Otto Nicolai (1810-1849). Megfelelő hely ez a világhírű zenekar múzeuma, és az épület első emeletén található történeti levéltára számára.

A tükörteremben a zenekar változatos történetének bizonylatait állították ki, például kitüntetések dokumentumait vagy híres karnagyok karmesteri pálcáit. A Nicolai teremben található a Bécsi Filharmonikusok alapító rendelete. Továbbá az első filharmonikus koncert programja 1842-ből, a zenekar első fényképe 1864-ből, valamint Otto Nicolai, Georg és Joseph Hellmesberger, és más olyan személyiségek képei, akik fontos szerepet játszottak a zenekar megalapításánál és fennállásának első évtizedeiben.

A Zene Házának legújabb attrakciója: egy virtuális operaszínpad. Az egész emeletet elfoglaló virtostage-en a látogatók puszta mozdulataikkal komponálhatnak operát. A világon egyedülálló installáció, egy virtuális, interaktív és multimediális zeneszínház a negyedik emeleten kialakított virtostage, ahol a látogatók mozdulatai szerint változik a külön a virtuális színpad számára komponált opera zenéje és képi világa.

A virtostage egy óriási kivetítőből és a közönség számára kialakított nézőtérből áll, ugyanakkor bárki, bármikor maga is részt vehet a darab alakításában. Ehhez csupán a terem közepére kell állnia, és meg kell lengetnie a karját vagy a lábát. A mozdulatokat szenzorok érzékelik, amelyek ezeknek megfelelően változtatják a zene és a kép intenzitását.

A virtostage számára készült darab, a Zeitperlen (Időgyöngyök) egy operaénekesnő, Celeste üvegverandáján játszódik, aki jelent és múltat egybeszőve újraálmodja az előző esti fellépését miközben a veranda egy elképzelt színház kulisszájává változik. A darab csupán egyetlen dolgot nélkülöz: a szöveget. Így ugyanis külföldi turisták is részt vehetnek a virtuális történésekben.

Egy másik installáció a NAMADEUS, amelyet Mozart KV 516f számú zenei játéka ihletett. Ennek segítségével nevek alakíthatók eredeti Mozart-interpretációvá.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Wien, Seilerstätte 30
GPS: 48° 12′ 13.81806″, 16° 22′ 23.64168″
Honlap: http://www.hdm.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward