Schiele újraértelmezett művei Bécsben

2015. június 12.

print

Schiele újraértelmezett művei Bécsben

Újraértelmezte Egon Schiele osztrák festő műveit Tracey Emin brit képzőművész, akinek kiállítása őszig a bécsi Leopold Múzeumban látható.

Újraértelmezte Egon Schiele osztrák festő műveit Tracey Emin brit képzőművész, akinek kiállítása őszig a bécsi Leopold Múzeumban látható.

 


Tracey Emin a Young British Artists kortárs mozgalom képviselője. Munkái a beteljesületlen szerelemről, a fájdalomról és a vágyakról szólnak, tragikus és humoros formában jelenítik meg a művész kudarcait, sikereit, az általa átélt megaláztatásokat. Provokatív műveiben gyakran megjelenik a nemiség is, folytatva a feminista alkotások hagyományát.

 


A most kiállított nyolcvan mű a legkülönbözőbb technikákkal és anyagokból készült: akrilfestmények, videók, fotók, bronzszobrok, fa, fém vagy textilből készített installációk is láthatók. A kiállított darabok mellett a brit művész által kiválasztott Schiele-alkotások is láthatók.

A brit művész csaknem két éven át dolgozott a kiállítás előkészületein. Az osztrák fővárosban a hét végén megnyílt tárlatán Schiele művészetét új megvilágításban tárja a közönség elé. A "Tracey Emin - Egon Schiele. Where I Want To Go" című kiállítás szeptember 14-ig tekinthető meg.

 


Tracey Emin a 90-es évek végén My Bed (Az ágyam) című munkájával keltett feltűnést, amely március végétől a londoni Tate Britainben látható. A bevetetlen ágy mellett cigarettásdobozok, alkoholos üvegek, használt óvszer és szemét hevernek. Az installáció komoly indulatokat váltott ki bemutatásakor, sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán műalkotásnak tekinthető-e. Tavaly júliusban 2,54 millió fontért (több mint egymilliárd forintért) vásárolta meg egy aukción Christian Dürckheim német iparmágnás, aki a közelmúltban kölcsönadta a brit múzeumnak.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play