Tour de France 13. szakasz

2015. július 16.

print

Tour de France 13. szakasz

A spanyol Joaquim Rodriguez nyerte csütörtökön a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 12., újabb pireneusi szakaszát, összetettben a brit Chris Froome biztosan őrzi előnyét. A jövő hét vasárnapig tartó viadalon pénteken a Muret és Rodez közötti 198,5 km-es etap vár a mezőnyre.A spanyol Joaquim Rodriguez nyerte csütörtökön a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 12., újabb pireneusi szakaszát, összetettben a brit Chris Froome biztosan őrzi előnyét. A jövő hét vasárnapig tartó viadalon pénteken a Muret és Rodez közötti 198,5 km-es etap vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „A csapat idősebb tagjai emlékezhetnek a szakasz néhány részére, amelyeket a 2007-es csapatidőfutamon használtak. A Tarn völgyi részt biztos sokan élvezni fogják, azonban annál kevésbé az utána következő dombos Aveyron-i szakaszt. Az utolsó kilométerek a sprintereket érdekelhetik, akik túlélték az előző megpróbáltatásokat."

 


Muret Toulouse egyik külvárosa, és már régóta rajonganak benne a repülésért, hiszen itt született Clément Ader, aki elsőként tervezett és repült egy motorhajtású géppel, amely nehezebb volt a levegőnél. 49 métert tett meg 20 centivel a föld felett. Karrierjét feltalálóként kezdte, Bell találmányán finomítva, ő állította fel az első párizsi telefonhálózatot.

Bár Muret még sosem szerepelt a Tour de France térképén, az első Tour-on induló Jean „Henri” Gauben helyi volt. Egy versenyt se fejezett be, az 1906-osról ki is zárták, amiért felült egy vonatra előnyszerzés céljából. Antoon és Albert Schendel bár hollandok voltak, gyerekkoruktól kezdve itt éltek, ketten együtt két szakasz nyertek az 1930-as években.

A Saint-Amans román stílusú kápolna az ajtaja elhelyezkedése miatt érdekes: az oldalán lehet bemenni, nem a torony alatt.

Specialitásai a Ribonnet organikus bor, a libamáj, a disznóborda, a cassoulet és a favade (bab pörkölt).

Az építészet kedvelőinek Rodez-ban járva kötelező megnézni a gótikust katedrálist, míg a művészet kedvelőinek az új szépművészeti múzeumban a helye, amely leginkább a helyi festő, Pierre Soulages műveire összpontosít. Egy másik múzeumban, a Musée Fenaille-ban található a világ legnagyobb menhir gyűjteménye.1984-ben az itt rendezett szakaszt Pierre-Henri Menthéour nyerte, aki később az Eurosport egyik operatőre lett. Tavaly áprilisban hunyt el.

 


Itt született Alexandre Geniez, FDJ-s kerékpáros.

Montgiscard-ban született Bernard Maris, az egyik Charlie Hebdo áldozat.

Graulhet középkori hangulatáról híres, hiszen szűk utcáit fakeretes házak szegélyzik. A 17. században üvegkészítő és bőrcserző központ lett.

 


Comps-la-Grand-Ville-ben egy 12. századi tökéletesen fennmaradt kolostor található.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play