Tour de France 16. szakasz

2015. július 19.

print

Tour de France 16. szakasz

A német Andre Greipel nyerte a Tour de France 15. szakaszát, melyen a brit Chris Froome megőrizte előnyét az összetett versenyben. Hétfőn a Bourg-de-Péage és Gap közötti 201 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.

A német Andre Greipel nyerte a Tour de France 15. szakaszát, melyen a brit Chris Froome megőrizte előnyét az összetett versenyben. Hétfőn a Bourg-de-Péage és Gap közötti 201 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „Az utolsó esélye a hosszú szökés-specialistáknak. De a sprinterek is, akiknek még maradt idejük ennyi emelkedő után, még beleszólhatnak a végeredménybe. Különösen mivel a gap-i befutó az egyik legegyenesebb utolsó kilométer."

 


Bourg-en-Péage még csak egyetlen alkalommal rendezhetett Tour szakaszt, akkor Mende-ban volt a befutó. Ekkor két spanyol, Joaquim Rodríguez és Alberto Contador csatázott egymással, és az előbbi jött ki belőle győztesként.

 


A város minden évben egy nagy varázsfesztivált rendez, amelyre a világ legismertebb bűvészeit hívják el. A főszereplő természetesen mindig Dani Lary, aki Bourg-ban él és dolgozik.

A Naix Erdő a Bourg közepén a második legnagyobb városi park Rhone-Alpes régióban a Lyon-i Tete d’or után. Régen a terület Claude-Pierre Dedelay d’Agier-hez tartozott, a sírja ma is a park közepén található.

A régi Mossant gyárban - amely ma már egy forgalmas bevásárló központ - készítették hajdan az egész világ által elismert nemezkalapokat.

A Pascalis pékség - a legrégebbi a városban -, betekintést enged az érdeklődőknek manufaktúrájába, ahol a híres helyi brióst, a pogne-t készítik.

 


A Manteyer mocsár Rhone-Alpes legnagyobb nedves területe, az utolsó az Alpok előtt. A madarak vándorlási útvonalán fekszik, ezért a párzási időben 168 fajt figyelhetünk meg amint fészket raknak a környező fákon.

Gap az Alpok kapuja. Könnyen lehetne a világbajnokok városának nevezni: az előző két alkalommal Thor Hushovd és Rui Costa nyertek, mindketten viselték már a rózsaszíntrikót is. És ekkor még nem említettük Sébastien Ogier-t, kétszeres rally-világbajnokot, aki a város szülötte. Ogier még nyert is itt: 2014-ben a Monte-Carlo Rally Gap-ban ért véget.

 
Idén, 2015 május 5-én ünnepelték Napóleon étvonulásának 200. évfordulóját. 

A La domaine de Charance éppen Gap felett helyezkedik el 1903 méteren. 2004 óta egy botanikus kertet üzemeltetnek rajta, amely tanulmányozza és megvédi az alpesi növényzetet.

 


A Notre Dame-et-Saint-Arnoux katedrális Gap egyik legnagyobb látványossága. Innen származik a listavezető francia együttes, a Les Pretres (A papok). Az együttest a katadrális papjai alkotják

Specialitásai a tartes de Champsaur szilvatorta, a tourton (sós fánk, borssal, hagymával, sajttal) és az oreille d’ane (szószerint szamárfület jelent, valójában spenótos tésztáról van szó).

Útközben átmennek Chateauneuf-sur-Isére-en, amely nemcsak a Vernaison apátságról híres, hanem a mellette talált titokzatos barlanglakásokról is.

 
Crest-ben található Európa legmagasabb középkori tornya, 52 méter magas.

 


Die ismert a clairette-ről (pezsgő), a 11. századi katedrálisról, a gall-román városfalakról és a reneszánszkori házakról.

La Rochette becenece a Napóleon sapkája, egy környékbeli szikla jellegzetes alakja miatt. Itt bukott látványosat Joseba Beloki 2003-ban.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play