Új Mozart-kézirat látható Salzburgban

2015. július 19.

print MTI

Új Mozart-kézirat látható Salzburgban

A Mozart-kéziratot a salzburgi Mozarteum Alapítvány május végén vásárolta a Sotheby's aukciósház által rendezett árverésen. A feljegyzést, amely több mint kétszáz év után újra Salzburgban van, a Salzburgi Ünnepi Játékok ideje alatt Mozart szülőházában lehet megtekinteni.A 17-szer 22 centiméteres kézirat Eugenio di Ligniville zeneszerző Stabat Mater című művének tizenkét oldalas leírása. A hangjegyeket Mozart írta, a szöveget édesapja jegyezte fel. Szakértők szerint az írás 1773-ból Salzburgból származik. Eugenio di Ligniville-t Mozart és édesapja 1770 áprilisában ismerték meg, amikor Itáliában jártak. Az alapítvány szerint ez is bizonyítja, hogy a Mozart család mennyire érdeklődött Ligniville művészete iránt.

A kézirat eddig magántulajdonban volt, és egy támogatónak köszönhetően 167 ezer brit fontért (csaknem 74 millió forint) szerezte meg az árverésen az alapítvány.

A dokumentum eredetileg Johann Anton Andre német zeneszerző fiának tulajdonában volt, 1799-ben vásárolta Mozart özvegyétől, Constanzától. 1929-ben árverezték el először, 1999-ben újra máshoz került, de továbbra is magántulajdonban maradt.

A feljegyzést, amely több mint kétszáz év után újra Salzburgban van, a Salzburgi Ünnepi Játékok ideje alatt - augusztus 30-ig - Mozart szülőházában lehet megtekinteni.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play