Tényleg Salieri ölte meg Mozartot?

2014. február 4.

print Hetedhétország.hu

Tényleg Salieri ölte meg Mozartot?

A zenetörténet máig nagy rejtélye, hogyan halt meg Mozart. Az egyik elmélet szerint Antonio Salieri ölte meg Mozartot. A bécsi Mozart múzeum most leszámol ezzel a legendával, be akarja bizonyítani a látogatóknak, hogy igazából csak Mozart apja utálta Salierit, akit az Amadeus c. Milos Forman film állít be ördögi figurának.

A Mozart egykori házában berendezett múzeum, a Mozarthaus Vienna legújabb, Antonio Salieri. A tények című kiállításában ezzel szemben Salierit jó humorú, tehetséges, nagylelkű embernek állítja be, aki dicsérte és nagyra tartotta diákjait, köztük Ludwig van Beethovent és Franz Schubertet.

A kiállítás kurátorai szerint az a gond, hogy túl sokan gondolják Salierit ördögi elmének, mivel Peter Shaffer darabja annak ábrázolta. Forman 8 Oscar díjjal kitüntetett filmje pedig ennek nyomán készült.

„Egyszerűen más megvilágításba akarjuk helyezni a közönség számára, és megmutatni a valódi Salierit, eltávolodva a roppant erős fikciós imázstól” – mondta Gerhard Vitek, a múzeum igazgatója.

Salieri 1750-ben született Észak-Olaszországban, és 15 évesen került Bécsbe. Tehetsége miatt a császári udvar egyik kedvence lett. Operákat és más színpadi műveket írt, valamint hazafias kompozíciókat és egyházi zenét is szerzett, emellett jelentős tanárnak számított.

A családi levelezésből kitűnik, hogy csak Mozart apja, Leopold tekintette fenyegetésnek Salierit fia karrierje szempontjából. Mozart rendszerint pozitív dolgokat írt róla. Egyszer jött csak ki a sodrából – állítja Otto Biba zenetörténész. Hozzáfűzte: Mozart apja nem csak Salierit szidta, hanem másokat is, akikről azt gondolta, hogy fia útjába állhatnak.


Ráadásul Mozart felesége, Constanze – a férje halálának évében született – fiát Salierihez küldte tanulni. „Szerintem ez megdönt minden spekulációt. Egyetlen anya sem neveltetné a fiát férje állítólagos megmérgezőjével. Ez egy nagyon erős tanúságtétel” – hangsúlyozta Ingrid Fuchs, a holnap megnyíló kiállítás egyik szervezője.

A bécsi Mozart Ház "Antonio Salieri. A tények." c. kiállítását 2015. január 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play