Kétszáz év után látható Mozart klavikordja

2014. október 28.

print MTI

Kétszáz év után látható Mozart klavikordja

Kétszáz év után ismét látható Bécsben Mozart egykori klavikordja, amelyen többek között a Varázsfuvolát is komponálta.A híres klavikordot, amely a zongora egyik elődjének tekinthető, november 10-ig lehet megnézni a Domgasse 5. alatt, a bécsi Mozarthausban. Itt található Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egyetlen máig fennmaradt bécsi lakása, ahol a zeneszerző 1784-től 1787-ig élt. A hangszert az év többi részében a zeneszerző salzburgi szülőházában állítják ki.

 


A klavikord egy lenyűgöző hangszer, amely amikor megszólal, mintha Mozart közelébe varázsol minket - mondta Matthias Schulz, a Mozarteum Alapítvány vezetője. A négylábú, ötoktávos, diófából készült klavikord mindvégig Mozart magánhangszere maradt, nem lépett fel vele a nagyközönség előtt. Csak gyakorláshoz és zeneszerzéshez használta - ismertette Gerhard Vitek, a bécsi Mozart-ház vezetője.

 


A hangszerre tapasztva annak idején találtak egy kézzel írott üzenetet is, amelyet Mozart felesége, Constanze hagyott hátra. A kis papíron az olvasható, hogy Mozart az utolsó műveit, mint a Varázsfuvolát, a Titus kegyelme és a Requiem című darabokat ezen a hangszeren komponálta öt hónap leforgása alatt. A kézzel írott kis jegyzet is megtekinthető a bécsi Mozart-házban. A hangszert november 2-án és 9-én meg is szólaltatják majd Bécsben.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play